Važno da novac koji vraćamo SB ne bude veći od pozajmljenog

Izvor: Politika, 08.Okt.2010, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važno da novac koji vraćamo SB ne bude veći od pozajmljenog

VAŠINGTON – Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je u Vašingtonu da je izuzetno bitno da u sledeće četiri godine novac koji Srbija bude vraćala Svetskoj banci (SB) ne bude veći od iznosa novca koji joj banka bude dodeljivala.

„Prema našim procenama to znači da očekujemo da podrška Svetske banke našoj zemlji ne bude niža od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 800-900 miliona dolara”, rekao je Đelić na jučerašnjem skupu u nemačkom Maršalovom fondu SAD, preneo je Glas Amerike.

Govoreći diplomatama i analitičarima sa kakvim se problemima Srbija suočava i kako namerava da ih prevaziđe, Đelić je naglasio da Srbija radi na jačanju bilateralnih odnosa sa Amerikom po nizu pitanja među kojima je i povećanje broja američkih investitora.

Đelić, koji u Vašingtonu predvodi delegaciju Srbije na godišnjem zasedanju SB i MMF-a koje traje do 10. oktobra, kazao je da će pedstavnici MMF-a biti informisani o napredovanju rasprave o zakonu o fiskalnoj odgovornosti, što je izlazak iz aranžmana sa tom organizacijom i dokaz da će Srbija samostalno voditi odgovornu politiku.

Odgovarajući na pitanje kada će građani osetiti poboljšanje svog budžeta, Đelić je savetovao strpljenje jer „ne treba očekivati bilo kakve ogromne pomake jer ekonomski rast nije takav da omogući značajno i brzo rast standarda u ovom momentu”.

„To nije popularno, ali na nama je da kažemo istinu. Srbija mora odgovorno da vodi sopstvenu kuću. Ne treba da dozvolimo sebi da uđemo u probleme poput naših suseda, jer kada uđete u neodrživu situaciju potrebne su vam godine da se izvučete iz nje”, rekao je Đelić. Kao ministar za nauku i tehnologiju, Đelić je istakao da je sa predstavnicima USAID-a, američkom akademijom nauka i drugim institucijama u pregovorima o održavanju prvog velikog događaja u domenu nauke i tehnologije između Srbije i Amerike, 10. jula iduće godine.

„Srbija nema izbora. Srbija će ili uspeti da izvozi pamet ili će izvoziti pametne ljude. Ako nastavimo da izvozimo pametne ljude uopšte nećemo biti u stanju da održimo ni ovaj nivo plata i penzija”, kazao je on.

Tanjug

objavljeno: 08.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.