Vašington troši novac kao pijani mornar

Izvor: B92, 09.Nov.2023, 19:04

"Vašington troši novac kao pijani mornar"

Američka vlada troši novac "kao pijani mornar", sadašnji fiskalni deficit SAD je neodrživ, izjavio je osnivač i izvršni direktor hedž-fonda Sitadel Ken Grifin.

Tržište rada u SAD je i dalje relativno snažno, ali američki potrošači duboko u sebi znaju da "nešto nije sasvim u redu", dodao je Grifin na Blumbergovom Forumu nove ekonomije u Singapuru.

Prema njegovim rečima, američka centralna banka FED može da i dalje štampa novac kako bi izmirila obaveze, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali "ekonomske posledice bi bile razorne" i privreda SAD bi se suočila sa velikim padom, prenosi Blumberg.

Osnivač Sitadela smatra da se svet suočava sa nemirima i strukturnim promenama koje ga guraju ka deglobalizaciji i izazivaju veću osnovnu inflaciju koja može da traje "decenijama".

"Dividenda mira je pri kraju, verovatno nas očekuju više kamatne stope", naveo je Grifin, dodavši da će to uticati na finansiranje američkog duga od 33 biliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.