Vašington post: Turska ima snimke ubistva saudijskog novinara

Izvor: VOA, 12.Okt.2018, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington post: Turska ima snimke ubistva saudijskog novinara

Vašington post je kasno sinoć objavio da je turska vlada obavestila američke zvaničnike da Ankara ima audio i video snimke koji dokazuju da je saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen unutar saudijskog konzulata u Istanbulu. Snimci, navodno, pokazuju da je Kašogi uhapšen 2. oktobra, kada je ušao u konzulat, da je potom mučen i ubijen a njegovo telo raskomadano, izjavili su za Post američki i turski zvaničnici. Prema izjavama neimenovanih zvaničnika, audio snimci pružaju posebno strašne i mučne dokaze o Kašogijevoj sudbini, objavio je list. U izveštaju se navodi da se još ne zna da li su američki zvaničnici videli ili čuli te snimke ali su turske vlasti podelile njihov sadržaj sa Amerikancima.  Predsednik Tramp prethodno je izjavio da američki istražitelji u Turskoj pokušavaju da utvrde šta se dogodilo sa Kašogijem. "Ušao je i nije izašao", izjavio je Tramp za program televizije Foks "Fox & Friends".   Predsednik Tramp o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji i nestalom novinaru.  Turski zvaničnici veruju da je Kašogi, kritičar saudijskog princa Mohameda bihn Salmana, koji je pisao uvodnike za Vašington post, ubijen prošle nedelje a da je ubistvo izvršio tim od 15 saudijskih agenata koji su stigli u Istanbul, što je tvrdnja koju Saudijska Arabija naziva "neosnovanom." Post piše da američki obaveštajni podaci pokazuju da je Salman naručio operaciju da se Kašogi "namami" da se vrati u Saudijsku Arabiju iz SAD gde je novinar živeo, i da se uhapsi. “Veoma smo odlučni", kazao je Tramp. "Imamo istražitelje tamo, sarađujemo sa Turskom a iskreno i sa Saudijskom Arabijom. Želimo da znamo šta se dogodilo." Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert nije želela da precizira kakvu ulogu SAD obavljaju u istrazi koja se vodi u Turskoj. Penzionisani specijalni agent FBI-ja, Dejvid Gomez, kaže da FBI ima svoju kancelariju u kojoj rade dve osobe, u okviru američke ambasade u Ankari i da, zato, nije neophodno slati ljude iz SAD. Ti agenti će, međutim, morati da rade sa kolegama iz lokalnih službi jer nemaju pravna ovlašćenja, dodao je Gomez.  Tramp: Ne prekidamo prodaju oružja Predsednik Tramp je izjavio da bi bilo "veoma tužno" ako je Kašogi ubijen i da bi to postavilo "užasni presedan." "Ne dopada mi se to, nije dobro." Pa ipak, Tramp je izjavio da, čak i ako se ustanovi da je Saudijska Arabija odgovorna za nestanak Kašogija, protivi se tome da se smanji godišnja prodaja američkih oružanih sistema Rijadu, u vrednosti od 110 milijardi dolara, zato što bi nanela štetu američkim proizvodjačima u sferi odbrane.  
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska tvrdi: Imamo audio i video SNIMAK MUČENJA I UBISTVA novinara koji nikad nije izašao iz saudijskog konzulata

Izvor: Blic, 12.Okt.2018

Turski zvaničnici objavili su svojim američkim kolegama da imaju audio i video snimke koji dokazuju da je novinar i aktivista Džamal Kašogi, dopisnik “Vašington posta”, ubijen u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra.

Nastavak na Blic...

Saudijski ministar: Nije dato naređenje da se ubije novinar

Izvor: N1 televizija, 13.Okt.2018, 09:32

Saudijski ministar unutrašnjih poslova demantovao je navode da je dato naređenje da se ubije novinar i disident Džamal Kašogi, i osudio to kao "neosnovane laži"...Princ Abdel Aziz ben Saud ben Najef rekao je da je njegova zemlja privržena "tradiciji poštovanja međunarodnih pravila i konvencija",...

Nastavak na N1 televizija...

NOVI DETALJI NESTANKA SAUDIJSKOG NOVINARA: Kašogijev SAT snimio mučenje i ubistvo, obaveštajci pokušali sve da obrišu

Izvor: Kurir, 13.Okt.2018

Istraga koju Turska sprovodi povodom nestanka istaknutog saudijskog novinara Džamala Kašogija otkrila je snimke putem njegovog sata Epl koji navodno ukazuju da je mučen, a potom ubijen, izvestio je danas turski list Sabah.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.