Vašington ima plan: Uključite ih u NATO

Izvor: B92, 06.Jun.2023, 16:42

Vašington ima plan: Uključite ih u NATO

Komitet američkog Kongresa preporučio je uključivanje Indije u "NATO Plus" kako bi se dodatno podstakla globalna odbrambena saradnja.

Ovaj potez dolazi nekoliko dana uoči zakazane posete indijskog premijera Narendre Modija Vašingtonu 22. juna. Nastoji da garantuje teritorijalni integritet država članica tako što će podržavati jedna drugu u slučaju direktnog napada.

NATO Plus je odbrambeno orijentisana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupa koju predvode SAD i koja se sastoji od svih članica NATO-a i pet drugih nacija, uključujući Australiju, Japan, Izrael, Novi Zeland i Južnu Koreju.

Izborna komisija Predstavničkog doma za strateško nadmetanje između SAD i Komunističke partije Kine izjavila je da bi uključivanje Nju Delhija omogućilo besprekornu razmenu obaveštajnih podataka među svim članovima.

To bi takođe pomoglo Indiji da brže i lakše pristupi najnovijoj tehnologiji za svoju vojsku.

"Uključivanje Indije u NATO Plus bezbednosne aranžmane bi se nadovezalo na blisko partnerstvo SAD i Indije u cilju jačanja globalne bezbednosti i odvraćanja agresije KPK širom Indo-pacifičkog regiona“, objasnio je komitet.

Širenje NATO smatra se strateškim potezom za dalje osiguranje bezbednosti nacija pod pritiskom Kine, uključujući Tajvan i Indiju.

Takođe šalje poruku Pekingu o jačanju saveza među njegovim konkurentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.