Vašington: IS pretnja po SAD i EU

Izvor: B92, 25.Avg.2014, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington: IS pretnja po SAD i EU

Načelnik Združenog generalštaba američke vojske Martin Dempsi uveren da će IS uskoro predstavljati pretnju za Ameriku i Evropu.

On smatra da će biti potrebno formiranje međunarodne koalicije koja će im se suprotstaviti, saopštio je danas Dempsijev portparol, Ed Tomas.

Prema rečima Tomasa, američka vojska priprema moguće "opcije" za borbu protiv džihadista IS u Iraku i Siriji, preneo je Frans pres.

"Dempsi veruje da ID predstavlja regionalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretnju koja će uskoro postati pretnja SAD i Evropi (...) veruje da se mora izvršiti pritisak na ID i u Iraku i u Siriji. On veruje da će biti potrebno da se formira koalicija od odgovarajućih regionalnih i evropskih partnera radi suprotstavljanja pretnji ID, da se skine plašt njihovog verskog legitimiteta", naveo je portparol američkog generala u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da u konsultacijama sa centralnom komandom američke vojske, nadležnom za američku vojsku na Bliskom istoku, Dempsi priprema opcije za postupanje prema ID u Iraku i Siriji, "različitim vojnim sredstvima, uključujući vazdušne napade".

Za nanošenje poraza džihadistima, koji su zauzeli teritorije u Siriji i na severu i zapadu Iraka, biće potrebni "znatni napori u dužem periodu i mnogo više od vojne akcije", dodao je Tomas.

Američki avioni izvode bombaške napade u Iraku protiv ekstremista ID od 8. avgusta, od kojih blizu stotinu na severu Iraka u blizini brane u Mosulu, podseća francuska novinska agencija, dodajući da su iračke i kurdske trupe povratile kontrolu nad branom od kako su počeli napadi.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dempsi: Islamska država uskoro pretnja po SAD i EU

Izvor: Blic, 26.Avg.2014, 02:08

Načelnik Združenog generalštaba američke vojske Martin Dempsi uveren je da će ekstremisti Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) uskoro predstavljati pretnju za Ameriku i Evropu i da će biti potrebno formiranje međunarodne koalicije koja će im se suprotstaviti, saopštio je juče Dempsijev portparol...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.