Izvor: Radio 021, 20.Jan.2021, 20:01

VIDEO: Inauguracija novog predsednika SAD Džozefa Bajdena

Džo Bajden danas polaže zakletvu u Vašingtonu uz strogi protokol, čime će zvanično postati 46. predsednik SAD.

Inauguraciju možete pratiti uživo na portalu 021.rs.



Bajden je stigao u zgradu Kapitola gde će biti proglašen za novog predsednika SAD-a.

Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << što je Donald Tramp danas napustio Belu kuću, novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država napisao je na Tviteru: "Ovo je novi dan u Americi".

Bajden je prisustvovao prethodno misi u katedrali Sent Metju u Vašingtonu zajedno sa liderima demokrata i republikanaca u Kongresu u znak jedinstva uoči početka njegovog mandata u Beloj kući. Budući 46. predsednik SAD na misi je bio u pratnji supruge Džil Bajden i šefova oba doma američkog Kongresa, iz redova demokrata Nensi Pelosi i Čaka Šumera, a iz redova republikanaca Kevina Makartija i Miča Mekonela.

Trojica bivših američkih predsednika - Džordž Buš, Barak Obama i Bil Klinton, stigli su sa suprugama na Kapitol Hil u Vašingtonu, da bi prisustvovali današnjem stupanju na dužnost novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Bajden danas polaže zakletvu u Vašingtonu uz strogi protokol, čime će zvanično postati 46. predsednik SAD.

Ceremonija inauguracija nazvana "Ujedinjena Amerika" neće biti kao ranije inauguracije, jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze već da ceremoniju prate onlajn u svojim domovima. Bezbednost u Vašingtonu će biti pojačana dok je Pentagon saopštio da će uputiti 20.000 vojnika Nacionalne garde.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.