U Vašingtonu već počele pripreme za Obaminu inauguraciju

Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vašingtonu već počele pripreme za Obaminu inauguraciju

U Vašingtonu su već počele pripreme za promenu u Beloj kući, koja će biti obavljena 20. januara iduće godine, kada će Barak Obama položiti zakletvu kao 44. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.



Procenjuje se da bi ta ceremonija mogla da privuče milione ljudi u glavni grad Amerike. Najskuplji hoteli u Vašingtonu rezervisani su za čitavu tu sedmicu u januaru, dok sa svih strana stižu zahtevi za 250 hiljada karata koliko će biti podeljeno za svečanost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << polaganja zakletve.

Kongresni odbor odgovoran za zvanične ceremonije navodi da će tema ovogodišnje inauguracije biti sećanje na bivšeg predsednika Abrahama Linkolna, povodom 200. godišnjice njegovog rođenja.

Predsednica odbora, senatorka Dajen Fajnstin, kaže da se u inauguraciju prvog predsednika afričkog porekla savršeno uklapaju izjave predsednika Linkolna, zaslužnog za okončanje robovlasništva u SAD, javlja "Glas amerike".

Prema Ustavu, Obama će polaganjem zakletve, ispred zgrade američkog Kongresa, preuzeti položaj predsednika. Posle ceremonije, odlazeći predsednik Džordž Buš i njegova supruga Lora verovatno će napustiti glavni grad helikopterom kako su to činili svi predsednici od 1977. godine.

U okviru svečanosti biće održana parada od Kapitola do Bele kuće. Po tradiciji koja seže od inauguracije prvog predsednika, Džordža Vašingtona, u gradu će biti održani brojni inauguralni balovi, u čast dobrodošlice novom predsedniku.

Budući predsednik SAD Barak Obama izvinuo se bivšoj prvoj dami Amerike Nensi Regan zbog komentara o njenim seansama koje je praktikovala dok je bila stanar Bele kuće.

Obama se izvinio Nensi Regan

Kada su novinari zapitali Obamu da li je kontaktirao neke od bivših predsednika, on je odgovorio da je razgovarao sa svim bivšim šefovima Bele kuće "koji su živi". U tom kontekstu je rekao da nije želeo ulaziti "u stvar Nensi Regan" koja je radila neke seanse i prizivala duhove u Belu kuću. Nensi Regan, supruga 40. predsednika SAD Ronalda Reagana, "zabavljala" je Ameriku 1988. godine, kada je bivši šef osoblja Bele kuće u svojoj knjizi otkrio da je "prva dama konsultovala astrologa kako bi utvrdio predsednikov raspored".

Obama je pozvao telefonom gospođu Regan i izvinio se "zbog neobazrive i neučtive opaske", potvrdili su predstavnici za štampu novog predsednika. "Izabrani predsednik je izrazio svoje divljenje i naklonost za gospođu Reagan, koju deli tako mnogo Amerikanaca, i oni su imali prisan (telefonski) razgovor", potvrdio je Obamin portparol.

Predsednik Reagan umro je 2004. u 93 godini života, a bio je šef Bele kuće u dva mandata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.