Traže se dobrovoljci za naseljavanje Marsa - povratka nema

Izvor: S media, 22.Okt.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže se dobrovoljci za naseljavanje Marsa - povratka nema

"Misija s ljudskom posadom koja bi letela samo u jednom pravcu bila bi prvi korak u kolonizaciji planeta," poručuju dva uvažena američka naučnika. Jedan od njih bi i sam vrlo rado kupio jednosmernu kartu.

Robotizovano vozilo Spirit provozalo se Marsom 2004., ali ljudska posada na crvenu planetu još nije sletjuela. Problem je, naime, što je put tako dug. Ali, dva profesora s američkih univerziteta Vašington i Arizona tome su, teoretski, doskočili. "Trebali bi poslati >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ljude na Mars i ne brinuti se o tome kako ćemo ih dovesti nazad," kažu.

"Misija s ljudskom posadom koja bi letela samo u jednom pravcu bila bi prvi korak u kolonizaciji planeta," kaže prof. Dirk Šulc-Makuč u svom radu koji je objavio uz pomoć kolege fizičara i kozmologa Pola Dejvisa.

"Ova ideja se vrlo malo razlikuje od one koju su imali prvi belci koji su kolonizovali Severnoamerički kontinent. Ostavili su Evropu s vrlo malim očekivanjima da se tamo vrate," kaže Dejvis i dodaje: "Istraživači poput Kolumba, Frobišera, Skota i Amundsena, iako nisu mislili da će ostati na svojim destinacijama, su ipak preuzeli ogroman lični rizik u istraživanju novih zemalja. Znajući da postoji vrlo velika šansa da u svom nastojanju izgube život."

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.