Talibani napali vojnu bazu u kojoj je princ Hari, ubijena dva marinca

Izvor: Večernje novosti, 15.Sep.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani napali vojnu bazu u kojoj je princ Hari, ubijena dva marinca

KABUL- Dva američka marinca ubijena su u napadu na vojni punkt u južnom Avganistanu gde je stacioniran i britanski princ Hari, saopštili su zvaničnici, dodajući da "on nije u bilo kakvoj opasnosti". Napad je izveden minobacačima i lakim naoružanjem oko ponoći po lokalnom vremenu, saopštio je predstavnik međunarodnih snaga u Avganistanu (ISAF) Bob Barko, prenosi AFP. Zvaničnik odbrane u Vašingtonu rekao je da su ubijena dvojica marinaca SAD, dok je drugi zvaničnik opisao napad kao "kompleksan". Barko je dodao da ISAF procenjuje obim štete u vojnoj bazi u nemirnoj provinciji Helmand, ali da se veruje da princ nije ugrožen. "Informacije koje mi imamo govore da on nije bio u opasnosti", rekao je Barko. Al kaida "cilja" diplomate Ogranak Al kaide u Jemenu pozvao je muslimaneda protestuju i ubiju što više američkih diplomata u islamskim zemljama zbogfilma u kojem se ismeva prorok Muhamed, koji ta teroristička organizacijasmatra nastavkom krstaških ratova protiv islama.Princ Hari (27) raspoređen je u Avganistanu u bazi Kemp Bastijon kao pilot vojnog helikoptera i tu će ostati četiri meseca. Talibanski pobunjenici su se ranije ove sedmice zarekli da će ga ubiti, podseća AFP. Inače britanski princ jeste bio u kampu "Bastion“ u vreme napada, ali nije povređen."Princ Hari nije bio ni u jednom trenutku u opasnosti“, rekao je Martin Krajton, portparol misije NATO u Avganistanu, dodajući da će se izvršiti istraga da li je njegovo prisustvo prouzrokovalo napad.Avganistanski talibani preuzeli su odgovornost za napad na vojnu bazu na jugu zemlje, ističući da je akcija izvedena zbog - antiislamskog filma."Cilj napada je osveta zbog antiislamskog filma", naglasio je portparol talibana Kvari Jusuf, prenosi Rojters.Američki predsednik Barak Obama najavio je da će se čvrsto suprostaviti nasilju koje se širi od kada je amaterski film izazvao napad na američki kozulat u Bengaziju, usled kojeg je ubijen ambasador SAD.AMERIČKI MARINCI UPUĆENI U SUDANTim američkih marinaca predviđenih za brza dejstva upućen je u Sudan, gde su juče demonstranti u prestonici Kartumu pokušali da provale u ambasadu Sjedinjenih Država.Sličan tim je poslat u Libiju pre dva dana, nakon napada na konzulat u Bengaziju u kome je ubijen ambasador SAD Kris Stivens i još trojica službenika ambasade.Američki sekretar odbrane Leon Paneta izjavio je da se vojne snage SAD pozicioniraju na 17, 18 mesta u svetu, sa kojih mogu brzo da reaguju u slučaju eskalacije nasilja.On je ipak ocenio da su u pitanju demonstracije ekstremista, koji su manjina u društvu.“ Kao i kad u Americi demonstrira Klu Kluks Klan, i to ne znači da ostatak države deli njihova mišljenja”, dodao je Paneta.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Pokušali da ubiju princa Harija, stradala dva marinca?

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Sep.2012

KABUL - Dva američka marinca ubijena su u napadu na vojni punkt u južnom Avganistanu gdje je stacioniran i britanski princ Hari, saopštili su zvaničnici, dodajući da "on nije u bilo kakvoj opasnosti".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.