Talibani napali vojnu bazu u kojoj je princ Hari, ubijena dva marinca

Tanjug

15. 09. 2012. u 09:34

Dva američka marinca ubijena su u napadu na vojni punkt u Avganistanu. "Cilj je osveta zbog antiislamskog filma", poručio Kvari Jusuf

KABUL- Dva američka marinca ubijena su u napadu na vojni punkt u južnom Avganistanu gde je stacioniran i britanski princ Hari, saopštili su zvaničnici, dodajući da "on nije u bilo kakvoj opasnosti".

Napad je izveden minobacačima i lakim naoružanjem oko ponoći po lokalnom vremenu, saopštio je predstavnik međunarodnih snaga u Avganistanu (ISAF) Bob Barko, prenosi AFP.

Zvaničnik odbrane u Vašingtonu rekao je da su ubijena dvojica marinaca SAD, dok je drugi zvaničnik opisao napad kao "kompleksan".

Barko je dodao da ISAF procenjuje obim štete u vojnoj bazi u nemirnoj provinciji Helmand, ali da se veruje da princ nije ugrožen.

"Informacije koje mi imamo govore da on nije bio u opasnosti", rekao je Barko.

Al kaida "cilja" diplomate

Ogranak Al kaide u Jemenu pozvao je muslimaneda protestuju i ubiju što više američkih diplomata u islamskim zemljama zbogfilma u kojem se ismeva prorok Muhamed, koji ta teroristička organizacijasmatra nastavkom krstaških ratova protiv islama.

Princ Hari (27) raspoređen je u Avganistanu u bazi Kemp Bastijon kao pilot vojnog helikoptera i tu će ostati četiri meseca.

Talibanski pobunjenici su se ranije ove sedmice zarekli da će ga ubiti, podseća AFP.

Inače britanski princ jeste bio u kampu "Bastion“ u vreme napada, ali nije povređen.

"Princ Hari nije bio ni u jednom trenutku u opasnosti“, rekao je Martin Krajton, portparol misije NATO u Avganistanu, dodajući da će se izvršiti istraga da li je njegovo prisustvo prouzrokovalo napad.

Avganistanski talibani preuzeli su odgovornost za napad na vojnu bazu na jugu zemlje, ističući da je akcija izvedena zbog - antiislamskog filma.

"Cilj napada je osveta zbog antiislamskog filma", naglasio je portparol talibana Kvari Jusuf, prenosi Rojters.

Američki predsednik Barak Obama najavio je da će se čvrsto suprostaviti nasilju koje se širi od kada je amaterski film izazvao napad na američki kozulat u Bengaziju, usled kojeg je ubijen ambasador SAD.

AMERIČKI MARINCI UPUĆENI U SUDAN

Tim američkih marinaca predviđenih za brza dejstva upućen je u Sudan, gde su juče demonstranti u prestonici Kartumu pokušali da provale u ambasadu Sjedinjenih Država.

Sličan tim je poslat u Libiju pre dva dana, nakon napada na konzulat u Bengaziju u kome je ubijen ambasador SAD Kris Stivens i još trojica službenika ambasade.

Američki sekretar odbrane Leon Paneta izjavio je da se vojne snage SAD pozicioniraju na 17, 18 mesta u svetu, sa kojih mogu brzo da reaguju u slučaju eskalacije nasilja.

On je ipak ocenio da su u pitanju demonstracije ekstremista, koji su manjina u društvu.

“ Kao i kad u Americi demonstrira Klu Kluks Klan, i to ne znači da ostatak države deli njihova mišljenja”, dodao je Paneta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Sasha

15.09.2012. 10:26

Iskreno,bilo bi mi zao da bude ubijen,ali se isto tako pitam da li on sebe bar malo smatra odgovornim sto su ubijena 2 marinca,okreni obrni zbog njega samog? Zasto privlaci takvu vrstu opasnosti po zivote i bezbednost ostalih ljudi,ako vec njegovo prisustvo tamo nema apsolutno nikakve svrhe,osim mozda samopromocije i imidza engleske kraljevske porodice.Postoji mnogo drugih nacina gde bi mogao biti korisniji,neka nastavi s humanim aktivnostima koje je zapocela njegova majka,a okane se ratovanja.

anonimus

15.09.2012. 11:59

@Sasha - A zasto bi ti bilo zao. Nije ni on zalio nikoga gde su englezi bombardovali, Irak, Avganistan, Libija, Srbija a sada bi i Siriju.

Predrag Zdrale

15.09.2012. 12:25

@Sasha - Poslo ga "ocuh" tamo posto ne ide da pravi isti scenario kao sa njegovom pokojnom majkom?

Sasha

15.09.2012. 18:02

@Sasha - Zato sto u meni kuca i kucace srce coveka,a ne zveri. Ako su oni bili zveri,ja nisam,niti cu.Kamo srece da niko nigde u svetu ne pati,ni za cim,ni zbog cega,ni zbog koga.

momcilo

15.09.2012. 11:08

USA su uradili sve da okrenu muslimane protiv rusije, cak i grb evropskog stita je mesec i zvezda (mesec i zvezda nije muslimanski znak Muhamed se borio protiv toga znaka, to je neznabozaski i predstavlja jabuku iz edema ali turci iz ko zna kojega razloga uzimaju taj grb) ali ocigledno da su se ovi okrenuli protiv USA, sreca pa je amerika bogata inace njihove politicke greske nijedna druga zemlja ne bi prezivela. 2 balkanska saveznika Srbiju unakazili a Grcku opustosili radi glupe politike

zoks

15.09.2012. 13:01

@momcilo - USA i njihovi lizoguzi znaju da kritikuju, i zbog toga napadnu, sto veliko Srbi sire svoju drzavu na svojoj zemlji,a kad se veliko austro-ugari sire po srpskoj zemlji,kad se veliko germani sire po srpskoj zemlji,kada veliko turci sire svoju drzavu po srpskoj zemlji onda se tu ne radi o veliko turcizmu,veliko germanizmu,veliko austrougarstvu!Licemeri!Kad god cujem amerikanosima i britancima losu vest to je za mene praznik!Uz pomoc Gospoda Boga dobice ono sto zasluzuju!Po tudjim domovima ubijaju!

SRBIN CG

15.09.2012. 11:21

Sve u svemu jedna lijepa nedelja.....Jos kada bi amerikanci opleli sada po njima u cilju zastite Hriscana u tim zemljama,e to bi bio pun pogodak!! Navijacemo i za jedne i za druge,neka mec pocne!

mile

15.09.2012. 12:14

Pa mi nismo uspjeli sa muslimanima izaci na kraj, a kamoli vi koji nemate postovanja prema nikome!!!!!!!!!!!!! mi nismo mogli zbog brojca stanovnika. inace se za njih u Evropi ne bi ni znalo...............

MatijaBG LDP/DS

15.09.2012. 12:25

Ne izazivajte jedinu svestsku super silu.......nije to dobro.Andjeli odmah polete:)

dan osman

15.09.2012. 13:50

@MatijaBG LDP/DS - Čini mi se da sve češće uzleću samo transportni avioni koji prenose leševe za ameriku i englesku... : ))

MatijaBG LDP/DS

15.09.2012. 15:46

@MatijaBG LDP/DS - Americki vojnici,kao i engleski,ne ratuju za cast,vec iskljucivo su placeni,tako da kako god da se vracaju,isli su dobrovoljno!Samim tim,postavi sebi pitanje za sta su ratovali Srbi po citavoj regiji kad su se na kraju svi umesto sa lovorikama,vratili na traktorima?

Milos

15.09.2012. 15:50

@MatijaBG LDP/DS - A ja bas mislim da treba svi da ih cackamo, razvucemo na 20 frontova i onda natenane i sa merakom krckamo do poslednjeg. Srbi, Grci, Iranci i Iracani, Avganistanci, Juznoamerikanci, Libanci, Pakistanci, Kubanci..svi iz svojih razloga ali slozni da oteramo to zlo neonacizma i predatorskog globalizma.

dan osman

16.09.2012. 09:34

@MatijaBG LDP/DS - Samo jedno si zaboravio..mi smo sa traktorima dobili svoju Državu - Republiku Srpsku. : ))

pljevlja

15.09.2012. 13:21

Ova engleska kraljevska dinastija jos u tripu da su neko i nesto i da ih neko postuje osim njih samih! kakav crni princ carls..u moru raskosi bluda i nemorala salju tog princa kao u afganistan a sta je zapravo to? nedostatak adrenalina i neznanja sta sa samim sobom kad imaju milijarde i milijarde..zalostan zivot njih bogatasa!! i sad ce nesretni talibani biti krivi na sopstvenoj okupiranoj teritoriji ..zalost !

cis

15.09.2012. 15:23

@pljevlja - Oni salju Harija na drugu stranu sveta, da bi odrzali sliku o sebi, ali ne zaboravi da Milosevic nije poslao svoga sina na Kosovo koja je srpska sveta zemlja.

SGB

15.09.2012. 15:57

@pljevlja - Politika je jedan veliki show, dotle doslo, da bi zataskali golotinje princa Herija oni sada dali malo u javnost kako je on na prvim borbenim linijama hahaha. O boze!

NATO = Titanic

15.09.2012. 14:37

Neka se porodica zahvali Hariju sto se glupira i glumi ratnog heroja kada se generalitet vec iza kulisa zalio da ce zbog ovog petla biti dosta nevolje sa Talibanima koji ni u jednom trenutku nisu bili pobedjeni

Angela

16.09.2012. 10:53

Talibani su unistili 6 AV-8B HARRIER aviona i znatno ostetili druga dva, demolirali su 2 pumpe za gorivo i znatno ostetili hangare.Poginula su 2 US marinca a 9 je ranjeno. Talibani su imali samoubilacke veste, 14 je ubijeno a jednog su uhvatili. Nisam nigde procitala da su to uradili zbog filma vec su hteli da uhvate tog princa.