Svetska digitalna biblioteka premašila 10.000 naslova

Izvor: Beta, 06.Mar.2014, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska digitalna biblioteka premašila 10.000 naslova

VAŠINGTON, 6. marta 2014. (Beta-AP) - Svetska digitalna biblioteka, projekat koji predvodi Kongresna biblioteka iz Vašingtona, od danas broji više od 10.000 knjiga i drugih tekstova, medju kojima su i drevni rukopisi iz Muzeja umetnosti Volters, iz Baltimora.

Digitalna biblioteka tako sada ima 10.037 digitalizovanih rukopisa, mapa, knjiga, printova, fotografija, filmova, audio snimaka...

U njenom stvaranju saradjuju 102 ustanove iz 46 zemalja sveta, a sadržaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << na internetu je na sedam jezika: arapskom, kineskom, engleskom, francuskom, portugalskom, ruskom i španskom.

Medju najnovijim prilozima su rukopis Jevandjelja iz Etiopije, kao i rukopis koji sadrži odlomke verske knjige za koju se veruje da je u 10. veku nastala u jednom nemačkom manastiru.

Tu se takodje nalazi crkveni kalendar na grčkom jeziku, napravljen u Vizantiji izmedju 1025. i 1041. godine.

Bibliotekar Kongresne biblioteke DŽejms Bilington rekao je da digitalna biblioteka predstavlja važan i prelep sadržaj dostupan svetskoj javnosti. "Ovaj projekat je ogroman doprinos studentima, nastavnicima, naučnicima, svima koji žele da uče, i zahvalan sam što on i dalje raste", rekao je on.

Svetska digitalna biblioteka postoji od 2005, kada je za to Gugl poklonio tri miliona dolara. Formalno je proradila 2009. u sedištu Uneska u Parizu, popunjena sadržajem nacionalnih biblioteka zemalja širom sveta.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Digitalna biblioteka premašila 10.000 naslova

Izvor: Akter, 07.Mar.2014, 00:53

Svetska digitalna biblioteka, projekat koji predvodi Kongresna biblioteka iz Vašingtona, od danas broji više od 10.000 knjiga i drugih tekstova

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.