„Štit“ s trostrukom postavom

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2012, 02:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Štit“ s trostrukom postavom

24.04.2012. -

Rukovodilac američke Agencije za protivraketnu odbranu general Patrik O'Rejli (Patrick O'Reilly) izjavio je da SAD ne nameravaju da menjaju dinamiku postavljanja komponenti PRO u Evropi zbog pozicija Rusije. Po njegovim rečima, u najskorije vreme će početi lociranje raketnih baza u Rumuniji i Poljskoj. Ipak, u Vašingtonu su, dodao je O'Rejli, kao i pre spremni na saradnju s Moskvom.

Na izlaganjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u senatu, kad je bilo reči o odobravanju još jednog u nizu budžeta agencije general je rekao bukvalno sledeće: „Znam da ovi planovi izazivaju nezadovoljstvo u Rusiji, ali lično nisam dobio bilo kakve instrukcije koje bi ograničavale mogućnosti naših sistema". Kako je saopšteno, 2013. godine SAD planiraju da za potrebe PRO ulože 7,7 milijardi dolara. Značajan deo ovog iznosa upravo će biti utrošen za pripremu startnih poligiona i izgradnju infrastrukture u Centralnoj Evropi.

U Rumuniji razvoj svih elemenata EvroPRO agencija planira da završi 2015. godine, a tri godine kasnije presretači u potpunosti mogu biti razvijeni i na teritoriji Poljske. Po rečima generala, u ovim zemljama će biti instaliran novi sistem PRO, koji je dobio naziv Aegis Ashore. U njegovu osnovu ući će modifikovani presretači morskog baziranja SM-3 Block IIA. Po rečima O'Rejlija zajedno s kompleksima za presretanje ciljeva na velikoj visini THAAD i raketama Patriot ovo će omogućiti da se Evropa pokrije „višestrukim" štitom koji se sastoji od tri nivoa odbrane. Govoreći dalje o tome da se, kako on kaže, „nezadovoljstvo" od strane Rusije ni po čemu neće odraziti na protivraketne planove SAD šef agencije je dao izjavu koja je zvučala prilično čudno. „Oni imaju sredstva, - objasnio je senatorima, - koja bi za nas bila korisna. To su pre svega, veliki radari, koje koriste za zaštitu svoje teritorije. Osim toga, sam geografski položaj Rusije – od Evrope do Azije – mogao bi da nam omogući da prepoznamo opastnost u ranoj fazi."

Što se tiče poslednje generalove izjave, vojni stručnjaci, na primer, urednik novina „Nezavisni vojni pregled", Viktor Litovkin, ne kriju svoju nedoumicu.

„Mislim da je O'Rejlijeva izjava pokušaj da se napravi dobar potez u lošoj igri, - kaže Litovkin. – Jer isti ovaj O'Rejli, kad mu je pre nekoliko godina ruski predsednik Vladimir Putin predlagao da za praćenje Irana koristi Gabalinsku radiolokacionu stanicu, rekao je da su ruske i američke stanice tehnički nekompatibilne. A sad je odjednom „progledao". Čini mi se da pre samita u Čikagu žele da pokažu da bi bilo moguće postignuti dogovor, ali je Rusija, navodno, tako tvrdoglava i ne želi da sarađuje. Odnosno, odgovornost za pogoršanje odnosa između Rusije i Zapada žele da prebace na Moskvu. U stvari, sve je obrnuto."

Povodom predstojećeg samita u Čikagu Viktor Litovkin ne gaji nikakve iluzije. Kao uostalom, ni drugi stručnjaci. Oni su ubeđeni da do predsedničkih izbora u SAD ne treba očekivati promene američke pozicije. Što se tiče usmenih izjava Vašingtona o spremnosti na saradnju, u okviru sednice Saveta Rusija-NATO koja je ovih dana održana u Briselu na nivou ministara inostranih poslova, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je još jednom potvrdio da se zahtevi Moskve o pravno obavezujućim garancijama za neusmeravanje sistema EvroPRO protiv ruskog strateškog potencijala nisu promenili.

Zapadni partneri, kako govore činjenice, samo „prišivaju" novu postavu na svoj protivraketni štit. Vojni štit može biti i višeslojan. U političkim pregovorima je dovoljan i drugi „sloj" da bi se govorilo o dvostrukim standardima. Međutim, i ovde takvih slojeva ima više nego dovoljno.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.