Stejt department: Srbija lider na Balkanu u identifikaciji žrtava

Izvor: Blic, 28.Jun.2011, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department: Srbija lider na Balkanu u identifikaciji žrtava

VAŠINGTON - Vlada Srbija je u toku protekle godine preduzela značajne korake da bi poboljšala i institucionalizovala svoj odgovor na trgovinu ljudima, a Srbija je lider na Balkanu u identifikaciji žrtava, što je preduslova za njihovu zaštitu, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

U redovnom godišnjem izveštaju, koji pokriva 180 država sveta, Srbiji se preporučuje da poveća resurse i broj ljudi u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vladinim agencijama za zaštitu žrtava trafikinga, i da unapredi obuku socijalnih radnika, policije i svih onih koji su na prvoj liniji fronta borbe protiv trgovine ljudima.

"Vlada Srbije se ne pridržava u potpunosti minimalnih standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali čini značajne napore na tom planu", navodi se u izveštaju, čime je Srbija smeštena u drugu kategoriju država, kada se radi o trafikingu.

U prvoj kategoriji su zemlje koje u potpunosti ispunjavaju minimalne standarde zaštite žrtava trafikinga, u drugoj one koje ne ispunjavaju, ali čine napore u tom pravcu, a one u trećoj se i ne trude. Prema zemljama iz treće kategorije SAD zadržavaju pravo da primene sankcije.

Stejt department konstatuje da je Srbija izvor, odredište i zemlja tranzita trgovine ljudima, čiji je cilj prisilna prostitucija i rad. Građani Srbije čine najveći broj žrtava, a strane žrtve trafikinga su iz susednih i istočnoevropskih država.

Vladi se preporučuje da poboljša primenu procedura identifikacije žrtava kako bi se obezbedilo da potencijalne žrtve budu na vreme uočene, zatim da odlučno kazni prekršioce, uljučujući državne službenike koji to omogućavaju, da obezbedi institucionalizaciju finansiranja pomoći i rehabilitacije žrtava, i da poveća kapacitete za pomoć žrtvama.

U izveštaju se ocenjuje da je Vlada Srbije održala napore u strogoj primeni zakona protiv trgovine ljudima iz prethodnog perioda i podseća da krivični zakon zabranjuje seksualnu i neseksualnu eksploataciju ljudskih bića.

"Srbija je lider na Balkanu u identifikaciji žrtava, što je preduslova za njihovu zaštitu", ističe se u izveštaju.

Nevladine organizacije primećuju veću senzitivizaciju policije prema žrtvama trafikinga, i poboljšanja u sudskim procesima kada se radi o slučajevima prisilnog rada, prosjačenja i prisilnog braka.

"Vlada nema kapacitete da adekvatno zbrine i zaštiti decu koju smešta po sirotištima i popravnim domovima, gde su i dalje izložena opasnosti da ponovo postanu žrtve", stoji u izveštaju.

Vladino odbijanje da direktno sarađuje sa vlastima u Prištini i dalje koče napore Srbije da istraži i sudi nekim slučajevima trafikinga, ocenjuje Stejt department.

U izveštaju se ističe da je Vlada Srbije načinila značajan napredak u poboljšanju kapaciteta zaštite žrtava. U martu ove godine je ispravila ranije nedostatke tako što je obezbedila fleksibilno finansiranje pomoći žrtvama.

Vladina agencija za koordinaciju i zaštitu žrtava trafikinga identifikovala u prošloj godini 89 žrtava, što je pad u odnosu na 127 iz 2009. Agencija, međutim, i dalje nema dovoljno sredstava i osoblja, pošto se za zvaničnu identifikaciju svih žrtava u Srbiji mora da se oslanja na jednog ili dva službenika.

Stejt department konstatuje da Vlada Srbije pomaže nevladinima organizacijama koje pružaju pomoć žrtvama, ali da se većina tih organizacija oslanja na donacije iz inostranstva.

Dodaje se i da nevladine organizacije i dalje izveštavaju da vlasti ne prepoznaju neke žrtve trafikinga, što je dovodilo do toga da one završe u zatvoru ili su na drugi način kažnjene za dela počinjena kao direktna posledica činjenice da su žrtve trgovine ljudima.

Lična posvećenost ministra unutrašnjih poslova

"Vlada je preduzela značajne nove koraka da bi osnažila svest o trgovini ljudima i nastavila da gradi partnerstvo sa građanskim društvom kako bi sprečila tu pojavu", napominje Stejt department.

Kao jedan od primera, u izvešaju se navodi da je u 2011. godini vlada kofinansirala je film o iskustvu žrtava trgovine ljudima, čijoj premijeri je prisustvovao i premijer Srbije.

"Ministar unutrašnjih poslova nastavio je da demonstrira snažno vodstvo i ličnu posvećenost i u javnim nastupima ukazuje na oblasti gde je neophodno poboljšanje u vladinim naporima protiv trgovine ljudima", dodaje se u izveštaju.

Stejt department navodi i da su nacionalni koordinator, koji nije plaćen puno radno vreme, kao i drugi, nastavili da energično slede praktične mere.

Povezane vesti: Stejt department: Rumunija neefikasna u borbi protiv korupcije Vlade ograničavaju pristup internetu Ljudska prava na Kosovu i dalje ugrožena Stejt department: Parada ponosa - pomak Srbije SAD podržavaju napore Srbije u borbi protiv droge

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klinton: Pojačati borbu protiv trafikinga

Izvor: VOA, 28.Jun.2011

SAD su u novom izveštaju povećale sa 13 na 23 broj država koje ne ispunjavaju medjunarodne standarde u borbi protiv trgovine ljudima.

Nastavak na VOA...

Proširena lista zemalja trafikinga

Izvor: B92, 28.Jun.2011

Vašington -- SAD proširile listu država koje mogu biti na udaru sankcija, jer ne čine dovoljno u borbi protiv trgovine ljudima. Srbija izvor, odredište i zemlja tranzita...U svom redovnom godišnjem izveštaju, objavljenom danas, Stejt department je 23 zemlje svrstao u kategoriju tri, što znači...

Nastavak na B92...

SAD: Proširen popis država koje ne čine dovoljno protiv trgovine ljudima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jun.2011

Sjedinjene Američke Države proširile su popis država koje mogu biti na udaru sankcija jer ne čine dovoljno u borbi protiv trgovine ljudima. U svom redovitom godišnjem izvještaju, objavljenom u ponedjeljak, State Department je 22 zemlje svrstao u kategoriju tri, što znači da nisu ispunile...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.