Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2016, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department: Korupcija kočnica normalnom životu u BiH

VAŠINGTON - Korupcija u BiH i dalje je jedan od najozbiljnijih problema, što rezultuje kontinuiranom političkom i ekonomskom stagnacijom, navedeno je u posljednjem izvještaju američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava i sloboda.

Prema analizi, neki politički lideri manipulišu duboko ukorijenjenim etničkim podjelama, slabeći demokratiju i vladavinu prava, te istovremeno jačajući diskriminaciju u svim aspektima života. Dodaje se da su prisutna zastrašivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << novinara te civilnog društva, koje ima ograničen pristup tačnim informacijama, a tako i ograničena saznanja o odgovornosti lidera.

"Učestale su i pogibije od eksplozije mina, a tu su i primjeri policijskog maltretiranja, posebno osumnjičenih tokom saslušanja, loši uslovi u zatvorima, činjenica da policija ne informiše osumnjičene o pravima, fizičko zlostavljanje zatvorenika...", stoji u izvještaju.

Pomenuti su i izbori 2014. godine, gdje se navodi izvještaj OEBS-a, prema kojem su ocijenjeni kao fer i demokratski, ali da su primijećene brojne neregularnosti tokom procesa prebrojavanja.

Podjela u BiH naročito je, kako se ističe, bila vidljiva tokom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula 2015. godine, kada su demonstranti napali Aleksandra Vučića, premijera Srbije.

"Vlasti ne uključuju manjine u politički život, a prisutni su diskriminacija i nasilje nad ženama i manjinama, kao i osobama s invaliditetom, te LGBT populacijom", dodaje se u izvještaju.

Kada je riječ o slobodi medija, onda se navodi da se javni servisi suočavaju s jakim pritiskom vlasti i političkih snaga. Takođe, naveden je i primjer novinarke "Glasa Srpske" kojoj je prijetio zamjenik glavnog revizora BiH zbog teksta koji se tiče nepotizma pri zapošljavanju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.