Snažniji rast ekonomije SAD 2012.

Izvor: B92, 28.Apr.2012, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snažniji rast ekonomije SAD 2012.

Vašington -- Uprkos sporijem rastu ekonomije SAD na početku 2012. analitičari ipak očekuju da ukupan rast u 2012. godini bude veći nego u 2011.

Analitičari i ekonomisti prognoziraju da su SAD u prvom kvartalu ubeležile rast BDP-a od 2,5 odsto nakon rasta od tri procenta u poslednja tri meseca prošle godine. Oni računaju da će američki privredni rast ojačati u drugoj polovini godine.

"Očekujem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stabilan ali ne spektakularan rast ove godine", kaže vodeći ekonomista kompanije Narof ekonomski savetnici Džoel Narof koji rast američkog BDP za celu 2012. prognozira na tri odsto.

Pored toga, izgradnja stambenih nekretnina je u SAD porasla najviše od drugog kvartala 2010, uglavnom zahvaljujući neobično toplom vremenu za ovo doba godine. Sa druge strane, korporativna potrošnja je u prva tri meseca ove godine pala prvi put od četvrtog tromesečja 2009, i to za 2,1 odsto nakon rasta od 5,2 odsto iz prethodnog kvartala, pri čemu je ulaganje u opremu i softver poraslo najmanje od okončanja recesije, navodi se u saopštenju.

U 2010. američki BDP porastao je za tri odsto, dok su u 2009. privredne aktivnosti pale za 3,5 odsto.

Prošla godina je inače za SAD počela uz signale "zdravijeg" rasta, međutim, usledili su brojni potresi - cene benzina su skočile zbog arapskog proleća, Japan su pogodili razorni zemljotres i cunami, što se odrazilo na autoindustriju, a Evropu je tresla dužnička kriza.

U tekućoj godini, uprkos i dalje brojnim neizvesnostima, u krugovima stručnjaka se očekuje da negativni efekti po američku ekonomiju budu manji a samim tim privredni rast veći.

Privredni rast Sjedinjenih Američkih Država je usporio u prvom tromesečju zbog toga što su kompanije smanjile ulaganja, a zalihe su nadopunjavane umerenom brzinom, pri čemu je situaciju ipak popravila veća tražnja automobila, pokazala je danas zvanična procena američkog Ministarstva trgovine.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je bruto domaći proizvod u prva tri meseca porastao za 2,2 odsto prema rastu iz prethodnog kvartala od tri odsto, preneo je Rojters.

Ostvareni rast BDP-a je manji od onog kojeg su očekivali ekonomisti, od 2,5 odsto, ali je loš utisak ipak ublažio značajan rast potrošnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.