Smenjeni lider Nigera poziva na američku intervenciju

Izvor: Vostok.rs, 04.Avg.2023, 13:01

Smenjeni lider Nigera poziva na američku intervenciju

Vašington post je u četvrtak uveče objavio tekst koji je navodno napisao svrgnuti predsednik Nigerije Mohamed Bazum, u kojem traži pomoć SAD da porazi vojnu struktru koja je preuzela vlast prošle nedelje.
„Ovo pišem kao talac. Niger je na udaru vojne hunte koja pokušava da sruši našu demokratiju“, izjavio je Bazum. Državni udar od prošle srede „nema nikakvog opravdanja“ i predstavlja „ciničan napor da se potkopa izvanredan napredak koji je Niger napravio u demokratskom periodu“, insistirao je on. „Pozivam američku vladu i celu međunarodnu zajednicu da nam pomognu da obnovimo naš ustavni poredak. Borba za naše zajedničke vrednosti, uključujući demokratski pluralizam i poštovanje vladavine prava, jedini je način da se postigne održiv napredak u borbi protiv siromaštva i terorizma“, napisao je svrgnuti lider. Kao ključni argument, Bazum je izneo da je ranije ove godine američki državni sekretar Antoni Blinken nazvao Niger „modelom otpornosti, modelom demokratije, modelom saradnje“. Bazum je tvrdio da je njegova vlada postigla veliki napredak u „ekonomskom i društvenom upravljanju“, udruživši se sa Nacionalnom gardom Indijane u cilju smanjenja terorističkih pretnji, dok je USAID prebacio fokus sa humanitarnog rada na „izgradnju održive energije, poboljšanje poljoprivredne produktivnosti i obrazovanje sledeće generacije lidera Nigera.” On je otkrio da strana pomoć čini 40 odsto budžeta zemlje, ali je sada blokirana zbog sankcija Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (EKOVAS). Niger „stoji kao poslednji bastion poštovanja ljudskih prava usred autoritarnih pokreta koji su zavladali nekim od naših suseda“, tvrdio je Bazum, kritikujući Mali i Burkinu Faso zbog zapošljavanja „kriminalnih ruskih plaćenika“ kao što je grupa Vagner, „čiji brutalni terorizam je u potpunosti izložen u Ukrajini.” Osim ako SAD i EKOVAS ne intervenišu, Vagner će imati „otvoreni poziv“ u region i ceo centralni Sahel bi „mogao pasti pod ruski uticaj“, napisao je Bazum. Nije pomenuo uranijum, ključni izvoz Nigera bivšem kolonijalnom gospodaru Francuskoj. Ranije u četvrtak, hunta predvođena generalom Abdurahamanom Čianijem osudila je sve vojne sporazume sa Parizom, uključujući i sporazum prema kojem je Francuska zadržala oko 1.500 vojnika u zemlji. Čiani je takođe osudio sankcije EKOVAS-a i izjavio da će njegova vlada odgovoriti silom na svaku spoljnu intervenciju.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.