Smeće ga je odalo

Izvor: Politika, 04.Maj.2011, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smeće ga je odalo

Kao što su dva francuska novinara ubrzo posle 11. septembra 2001. napisali knjigu u kojoj su pokušali da dokažu da je napad na Njujork i Vašington bio deo zavere američkog političko- vojnog establišmenta, a ne udar Al Kaide, to ni sada verovatno neće proći puno vremena a da neko u nekoj pisanoj, ili snimljenoj, formi ne postavi pregršt pitanja oko smrti Bin Ladena. Naravno, zagovornici teorije zavere prvo će posumnjati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je li Bin Laden uopšte i ubijen, ili je reč o njegovom dogovoru s Amerikancima da se on kao skloni sa scene u scenariju njegovog „ubistva”. Opcija da su Amerikanci izmislili da je on ubijen, a da Bin Laden to nije sa njima dogovorio praktično je nemoguća, jer ih on uvek može podsetiti da je živ, ako je živ, putem video- poruke. Druga primedba zagovornika teorije zavere jeste da on možda i nije sada ubijen već mnogo ranije, a da je vest saopštena sada jer to administraciji predsednika Baraka Obame sada najviše i odgovara. Ta teza može da se kritikuje sa stanovišta moralnosti i poštenja u politici, ali kako se te kategorije slabo kotiraju u realnom političkom životu, teza o tajmingu smrti Bin Ladena ima neko utemeljenje. Istina, ne možete je dokazati, ali je ne možete ni negirati. Baš kao što je Deniken jednom rekao da niko ne može dokazati postojanje vanzemaljaca, ali i da niko ne može dokazati i da vanzemaljci ne postoje…

Ima i drugih „šupljina” u celoj toj priči oko fizičke eliminacije vođe Al Kaide. Živeo je u turističkom gradiću nadomak Islamabada, u ogromnoj kući sa visokim zidovima na kojima je bila bodljikava žica. Kuća je bila nadomak vojne akademije pakistanske armije. Pod pretpostavkom da Bin Laden ipak nije bio totalno lud, kako da neko živi u takvoj kući sa bodljikavom žicom a da ne pomisli da to može da izazove pažnju svih prolaznika? Na kući nije bilo ni antene televizora, nije navodno bilo ni telefonske linije, ni interneta. Komunalci nisu smeli kamionom za smeće ni da priđu toj kući, a Bin Laden i društvo samostalno su spaljivali otpad. Dakle, bili su komunalci amateri. Istina, nisu imali one žute ili narandžaste kombinezone. To nose njihove kolege u Gvantanamu.

I tako komunalci mesecima i godinama nisu mogli da uđu u kućicu od milion dolara sve dok američkom izviđačkom satelitu nije postalo sumnjivo otkuda gusti dim iz puste kućerine pored vojne akademije i zašto komunalci ne mogu da priđu toj kući. Pa je satelit usmerio svoje „cajs” superosetljive kamere ka dvorištu kuće i snimio bradonju kako loži smeće u improvizovanom krematorijumu u dvorištu svog utvrđenja. A sve do tada Amerikanci su verovali da je ta kućerina tajni objekat nuklearnog programa pakistanske armije, pa ništa nisu pitali svoje pakistanske saveznike. Pakistanci su opet verovali da je to tajni objekat CIA koja opet špijunira njih, jer im ne veruje da oni, Pakistanci, ne skrivaju Bin Ladena. Kako je vođa Al Kaide lukavo zaključio da će i Amerikanci i Pakistanci poverovati da su u toj kući „oni drugi”, to je on nastavio da mirno živi sa svojom ekipom, dok su svi u svetu mislili da se on silno pati po gudurama Avganistana. Što je sigurno razočaralo mnoge simpatizere Al Kaide, jer je njihov idol eto živeo prilično luksuzno.

Ko je u tu kuću donosio hranu to još nismo saznali, kao ni gde su sušili veš? U dvorištu sigurno ne, jer se Bin Laden bojao da satelit iz svemira ne identifikuje njegove mere.

I onda posle sedam, osam meseci, Barak Obama je potpisao, kao vrhovni komandant oružanih snaga SAD, da „Foke” mogu da napadnu kuću u koju komunalci ne mogu da uđu. Pa su ušle „Foke”. Priznajem da prvi put čujem da američki predsednik potpisuje takvu vrstu odobrenja. Kao da je Bin Laden imao imunitet. A nije bio poslanik, niti državnik.

Usput je američki predsednik uživo na TV ekranu gledao ulazak komandosa u vilu Bin Ladena. Preko TV kanala izviđački satelit „big berd” – CIA – Bela kuća.

Bin Ladena odalo je smeće koje je sam spaljivao. Neko je tu lud, kakva priča za Holivud… 

Miroslav Lazanski

objavljeno: 04.05.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Smrt Bin Ladena šansa za rasplet u Avganistanu

Izvor: Politika, 04.Maj.2011

Vašington pokušava da ubistvo vođe Al Kaide iskoristi kao povod da izađe iz nepopularnog rata. – Neprijatna pitanja Pakistanu..Od našeg stalnog dopisnika..Vašington – Likvidacija Osame bin Ladena, ključni cilj Amerike još od 11. septembra 2001, prilika je i za strateški zaokret u Avganistanu,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.