Sedma revizija aranžmana sa MMF-om, javna preduzeća prioritet

Izvor: RTS, 18.Jun.2017, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedma revizija aranžmana sa MMF-om, javna preduzeća prioritet

Za četiri dana u Beograd bi trebalo da stigne Misija MMF-a u novu kontrolu aranžmana sa Srbijom, a početak zvaničnih razgovara je planiran za ponedeljak. Delegacija iz Vašingtona u Beogradu će da boravi do 4. jula, kaže u intervjuu za RTS Sebastijan Sosa, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji. Rast plata i penzija neće biti tema ove kontrole, ali hoće reforma javnih preduzeća. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Stalni predstavnika MMF-a u Srbiji kaže da predstojeća poseta ima dva cilja - prvi je da sa zvaničnicima Srbije razgovara o dugoročnim ciljevima, prioritetima i izazovima, što je praksa sa svakom zemljom članicom Fonda i takvi razgovori su svake druge godine.

"Drugi cilj predstojeće posete je sama nova kontrola aranžmana i izveštaj u vezi sa tim šta je urađeno u programu sa Srbijom. To će biti naša sedma revizija, poslednja je bila u decembru prošle godine, a u kontrole dolazimo svakih šest meseci. Ovo će biti kontrola osam meseci uoči samog kraja aranžmana. Razgovaraćemo o primeni programa, ostvarenom napretku i naravno napravićemo plan šta je potrebno još da se uradi ubuduće", navodi Sosa.
Da li se nešto menja imajući u vidu da bi trebalo da imamo novu Vladu i novu premijerku?
– Ne, sa našeg stanovišta ništa se ne menja. Mi očekujemo da nastavimo tesnu saradnju sa srpskim zvaničnicima. Naravno, mi smo već sarađivali sa mandatarkom, poznajemo je i imali smo dobru saradnju sa njom. Verujemo i u dobru saradnju sa budućom Vladom.
Hoće li rast plata i penzija biti jedna od tema predstojeće revizije?
– Ne znam još uvek. Nismo o tome razgovarali tokom priprema budžeta za 2017. godinu. Obično je to tema kada se priprema budžet za narednu godinu, tako da je još uvek rano da govorimo o detaljima, to je ipak tema za narednu misiju.
Kako smo više puta čuli, glavni problemi su javni sektor i javna preduzeća. Da li je to i dalje slučaj u programu sa MMF-om?
– Reforma javnih preduzeća je očigledno prioritet u postojećem programu sa Srbijom, koji podržava MMF. Smatramo da Srbija, ukoliko želi da ostvari potpuni napredak u onom što čini u poslednje dve godine, kada je reč o makroekonomskim postignućima, i ukoliko želi da završi reforme - tada reforma javnih preduzeća mora da bude jasan prioritet.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro delegacija MMF u kontroli aranžmana sa Srbijom

Izvor: N1 televizija, 18.Jun.2017

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je da će dugoročni ciljevi, prioriteti i izazovi biti tema predstojećeg dolaska Misije MMF u novu kontrolu aranžmana sa Srbijom..."Reforma javnih preduzeća je očigledno prioritet u postojećem programu sa Srbijom,...

Nastavak na N1 televizija...

MMF od 22. juna do 4. jula u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2017, 01:30

Misija MMF, predvođena Džejmsom Rufom, posetiće Srbiju od 22. juna do 4. jula, u cilju sedme revizije aranžmana sa Srbijom, najavio je danas Sebastian Sosa, stalni predstavnik MMF-a u u Srbiji..."Misija ce imati dva osnovna zadatka. Prvo, da sprovede pregled srpske ekonomije u skladu sa članom IV...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.