SAD uvele sankcije za tri osobe zbog Dana Republike Srpske

Izvor: Capital.ba, 13.Mar.2024, 19:36

SAD uvele sankcije za tri osobe zbog Dana Republike Srpske

VAŠINGTON – Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) danas je na listu sankcionisanih lica uvrstila tri osobe iz BiH: Srebrenku Golić, predsjedavajuću Vijeća naroda Republike Srpske, Branislava Okuku, savjetnika predsjednika RS i Jelenu Pajić Baštinac, generalnu sekretarku predsjednika RS. Iz Ambasade SAD u BiH navode da su oni doprinijeli nastojanjima pojedinca pod blokadom (SDN) i predsjednika Republike Srpske Milorada >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << Dodika da podriva mir i stabilnost Bosne i Hercegovine organizacijom i sprovođenjem ceremonije obilježavanja “neustavnog dana Republike Srpske 9. januara 2024. godine, što je u Bosni i Hercegovini proglašeno neustavnim djelovanjem”. Ističe se da su ovi pojedinci pomogli Dodikova nastojanja da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlaštenja Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika. “Sjedinjene Države duboko su zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine kao dviju ključnih institucija najvažnijih za mir i stabilnost u regionu”, rekao je podsekretar Ministarstva finansija zadužen za pitanja terorizma i finansijske obavještajne poslove Brajan Nelson i dodao: “Mi ćemo nastaviti pozivati na odgovornost one koji nastoje posijati podjele zbog sopstvenih političkih ciljeva, a na štetu građana Bosne i Hercegovine.” Američka ambasada saopštila je i posljedice ovih sankcija. “Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu gore navedenih sankcionisanih lica, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD blokirana je i mora biti prijavljena OFAC. Pored toga, sva imovina u vlasništvu direktnom ili indirektnom, pojedinačnom ili zajedničkom, u iznosu od 50 odsto ili više jednog ili više blokiranih lica takođe je blokirana. Ukoliko nisu odobrene opštom ili posebnom dozvolom koju izdaje OFAC, ili izuzete, prema propisima OFAC generalno su zabranjene sve transakcije državljana SAD ili unutar (ili u tranzitu kroz) SAD koje uključuju imovinu ili prava na imovinu lica uvrštenih na listu sankcionisanih lica ili na drugi način blokiranih lica”, naveli su iz Ambasade. Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja se uključe u određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim subjektima i licima i sama mogu biti sankcionisana ili se protiv njih mogu poduzeti odgovarajuće aktivnosti s ciljem provedbe ove odluke. Ove zabrane uključuju davanje doprinosa ili obezbjeđenje finansijskih sredstava, roba ili usluga od strane, prema ili u korist bilo kojeg lica uvrštenog na listu sankcionisanih lica, ili primanje bilo kakve finansijske podrške, roba ili usluga od strane takvog lica. Чланак SAD uvele sankcije za tri osobe zbog Dana Republike Srpske се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD sankcionisale Dodikove saradnike zbog neustavnog Dana RS

Izvor: VOA, 13.Mar.2024

Vašington — Odsjek za kontrolu strane imovine (OFAC), Sekretarijata za finansije SAD, sankcionisao je u srijedu troje zvaničnika bosanskoherecgovačkog entiteta Republika Srpska (RS), navodeći kao obrazloženje da su podrivali mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini (BiH): Branislava Okuku, Srebrenku...

Nastavak na VOA...

SAD UVELE NOVE SANKCIJE ZA TRI FUNKCIONERA RS "Pomagali Dodiku da podriva Dejton"

Izvor: Blic, 14.Mar.2024, 01:18

Ministarstvo finansija SAD stavilo je danas na "crnu listu" još troje funkcionera iz Republike Srpske pod obrazloženjem da su "pomogli nastojanja predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlašćenja Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika”.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.