SAD spremne za muškog državnog sekretara?

Izvor: RTS, 25.Sep.2012, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD spremne za muškog državnog sekretara?

Američka spoljna politika dugo je bila bastion seksizma. Ali, kako se vremenom barijere u Vašingtonu lome jedna za drugom, došlo je vreme da se postavi pitanje kada će poslednja barijera biti prevaziđena - da li su Sjedinjene Američke Države spremne za muškog državnog sekretara?

Sa teoretske tačke gledišta, ne postoji nijedan valjan razlog zašto muškarac ne bi mogao da bude državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, u krugovima od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << salona prestižnog Univerziteta Džordžtaun do Fogi botoma, vašingtonske četvrti u kojoj se nalazi Stejt department, kao dominatan provejava stav da muškarac ne bi dorastao izazovu.

Tačno ili ne, evo nekoliko opravdanja koje insajderi u spoljnoj politici citiraju kada hoće da dokažu da bi postavljanje muškarca na najviši diplomatski položaj u SAD bilo precenjivanje.

Kao prvo i najvažnije, mnogi se pitaju da li bi muškarac bio dovoljno izdržljiv za taj posao.

Državni sekretar Hilari Klinton je tokom svog mandata obišla više od 100 zemalja, prešla gotovo 900.000 milja i provela 376 dana u inostranstvu. Obišavši 110 zemalja u jednom mandatu, Klintonova je oborila prethodni rekord koji je držala Medlin Olbrajt sa 98 zemalja. Takođe, Kondoliza Rajs je posetila manje zemalja, ali je avionom prešla više od milion milja.

Malo muškaraca može da se pohvali sa toliko preletenih milja.

Ali, izvan sirove izdržljivosti (snage) neophodne da bi se predstavljale Sjedinjene Države kod kuće i u inostranstvu, drugi se pitaju, da li bi muškarac mogao da prikaže iste sposobnosti kao i žena. U brojnim istraživanjima, žene su se pokazale emotivno inteligentnije od muškaraca, sa većom sposobnošću da se saosećaju sa svojim sagovornicima.

Osobe oba pola se slažu da su žene bolji slušaoci od muškaraca. Dok do određenog nivoa stereotipi mogu da piju vodu u ovom tipu istraživanja, mnogo se toga može osporiti u tvrdnjama da su žene više kulturno prilagođene i vičnije međuljudskim odnosima od svojih muških kolega. Koje sposobnosti bi mogle biti važnije za dobrog diplomatu?

Proženski tabor ne oslanja se samo na kartu osetljivosti u diplomatiji. Naravno, kada se pomisli na državne sekretare kao što su Klintonova, Rajsova i Olbrajtova, mnogi sa desnice i levice dovode u pitanje njihovo vođenje politike. To se podrazumeva u ovom poslu.

Bilo bi teško pronaći bilo koga ko bi rekao da je bilo koja od njih tri bila previše mekana za posao. Ne želim da budem previše direktan, ali da li uopšte ima muškaraca koji bi bili dovoljno čvrsti za tu poziciju?

Zbog želje za političkom korektnošću, da li možemo da rizikujemo da damo muškarcu ovaj posao, ako nismo sigurni da bi bio dovoljno čvrst da se suprotstavi tiranima iz Irana, Severne Koreje i Kube?

Takođe, važno je istaći da su državne sekretarke Olbrajt, Rajs i Klinton bile potpuno posvećene poslu, do određene mere, tu je bilo i lične žrtve. Olbrajtova se razvela mnogo pre nego što je njena diplomatska karijera dostigla vrhunac. Rajsova se nikada nije udavala i nema decu. Klintonova uživa relativnu slobodu kao supruga bivšeg predsednika SAD, koji je i sam aktivan svetski putnik.

Ako to predstavimo delikatno, neki se pitaju da li bi muškarac sa "tradicionalnijim" porodičnim obavezama, jednostavno imao dovoljno vremena, snage i koncentracije koji su potrebni da bi se posao državnog sekretara obavljao efikasno.

Kao što su mnogi porodično orijentisani muškarci shvatili, u zahtevnom i konkurentnom svetu moderne diplomatije, jednostavno se ne može dobiti sve.

I tu leži ta snažna i nedostižna moć. Da li trenutno postoji ijedan muškarac koji bi mogao da inspiriše i generiše, za samo par dana, 45.000 "pratilaca" na Tamblr? Da li se neko seća nekog visokog muškog diplomate koji je dovoljno dobar pijanista da može da odsvira nešto kraljici Elizabeti u Bakingemskoj palati kao što je Rajsova to uradila 2008. godine? Da li može da se zamisli da u Smitsonijanu izlože modne detalje muškog diplomate koji su korišćeni da prenesu suptilnu, i u istom trenutku snažnu, diplomatsku poruku kao što je Olbrajtova koristila broševe?

Možda će Mit Romni, dok se bori da sustigne Obamu u predsedničkoj trci, biti na iskušenju da se upusti u neku vrstu politike specijalnih interesa i obeća da će postaviti muškarca na poziciju državnog sekretara.

Potez bi sigurno naišao na odobravanje kod američkih muškaraca koji se često osećaju neuvaženo na tom mestu. Pored toga, muškarci ostaju i veoma važna manjina kada je reč o glasanju na predsedničkim izobrima - oni su činili 46 odsto biračkog tela na izborima 2008. godine.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li su SAD spremne za muškog državnog sekretara?

Izvor: Blic, 25.Sep.2012

Uoči predsedničkih izbora u SAD, u uticajnim vašingtonskim krugovima povela se rasprava da li je jedan muškarac dorastao izazovu da bude novi američki državni sekretar, posle tri žene koje su godinama vodile spoljnu politiku zemlje, objavio je list "Forin polisi"..."Neki američki spoljnopolitički...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.