SAD se pripremaju za proširenje sukoba u Gazi – Politiko

Izvor: Vostok.rs, 05.Jan.2024, 23:06

SAD se pripremaju za proširenje sukoba u Gazi – Politiko

Bela kuća je zabrinuta da bi se sukob u Gazi mogao proširiti na druge delove Bliskog istoka i sastavlja planove za mogući odgovor SAD ako se to dogodi, preneo je Politiko, pozivajući se na obaveštene zvaničnike.
U administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena u toku su interni razgovori o scenarijima koji bi mogli da dovedu do uvlačenja Vašingtona u veliki rat u regionu, navodi se u članku objavljenom u četvrtak. Potencijal za širi sukob na Bliskom istoku raste, saopštili su izvori, uključujući visokog zvaničnika Bajdenove administracije. Događaji u proteklih nekoliko dana „uverili su neke u administraciji da je rat u Gazi zvanično eskalirao daleko izvan granica pojasa“, piše Politiko. Ovi događaji su uključivali napad američke bespilotne letelice u Bagdadu u kojem je ubijen vođa iračke milicije Muštak Taleb al-Saidi, ubistvo zamenika šefa Hamasa Saleha al-Arurija u napadu izraelske bespilotne letelice u libanskoj prestonici Bejrutu i dve eksplozije u Iranu koje su odnele 84 života.  Prema zvaničnicima, američka vojska priprema planove za uzvratni udar na Huti borce, koji su gađali komercijalne brodove u blizini jemenske obale kao odgovor na napade Izraela na Gazu. „Iz naše perspektive, ono što najviše zabrinjava je da bi Huti mogli potopiti brod. Šta se onda dešava?" rekao je jedan od izvora. Obaveštajna zajednica pokušava da pronađe načine da predvidi i odupre se napadima lokalnih milicija na američke snage u Iraku i Siriji. Takođe radi na utvrđivanju da li bi Huti izveli slične napade, navodi se u izveštaju. Takvo planiranje u vanrednim situacijama rutinsko je usred pojačanih tenzija na Bliskom istoku, saopštili su zvaničnici. Ali ova aktivnost je ove nedelje intenzivirana po naređenju najviših ešalona administracije „zbog straha da će nasilje u regionu samo nastaviti da raste i da će Vašington na kraju morati da interveniše“, objasnili su oni. Politiko je naglasio da su rastuće tenzije na Bliskom istoku „opasne ne samo za regionalnu bezbednost, već i za Bajdenove šanse za reizbor“. Predsednik, koji je planirao da svoju kampanju usredsredi na domaća pitanja, umesto toga „završava svoj prvi mandat kao šampion Zapada za odbranu Ukrajine i ključni pokretač izraelske odmazde Hamasu“, navodi se u saopštenju. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.