SAD preduzimaju mere protiv entiteta povezanih sa vojskom Kine; Kina: Bajdenove izjave o Siju neodgovorne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2023, 05:31

SAD preduzimaju mere protiv entiteta povezanih sa vojskom Kine; Kina: Bajdenove izjave o Siju neodgovorne

Sjedinjene američke države razmotriće preduzimanje mera protiv entiteta povezanih sa kineskom vojskom, čija tehnologija je omogućila upad kineskog špijunskog balona u vazdušni prostor SAD prošle nedelje, rekao je danas jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Vašington je uveren da proizvođač kineskog špijunskog balona, koji je američka vojska oborila prošlog vikenda kod istočne obale SAD, ima ''direktnu vezu'' sa Narodnooslobodilačkom vojskom Kine (PLA), prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rojters reči neimenovanog zvaničnika.

''Uvereni smo da proizvođač balona koji je oboren ima direktnu vezu sa kineskom vojskom i da je snabdevač PLA, prema informacijama objavljenim na zvaničnom portalu za nabavku PLA'', rekao je zvaničnik.

Nakon što je kineski balon uočen iznad SAD prošle sedmice, državni sekretar Entoni Blinken otkazao je put u Peking, za koji su se obe zemlje nadale da će popraviti narušene odnose između Kine i SAD.

Borbeni avion američkog ratnog vazduhoplovstva oborio je balon u subotu kod obale Južne Karoline, nedelju dana nakon što je prvi put ušao u vazdušni prostor SAD, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u pitanju meteorološki balon koji je skrenuo sa kursa i optužilo Sjedinjene Države da preteruju, podseća Rojters.

Zvaničnik Stejt departmenta je dodao da je Kina izvršila slične nadzorne letove nad više od 40 zemalja na pet kontinenata.

Kina: Bajdenove izjave o Siju neodgovorne, krše diplomatske protokole

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavila je danas da je izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena da se kineski lider Si Đinping ''suočava sa ogromnim problemima'', neodgovorna i da krši osnovne diplomatske protokole.

''Čvrsto se protivimo takvim izjavama i osuđujemo ih'', rekla je Mao, prenosi Blumberg.

Ministarstvo odbrane Kine danas je zasebno saopštilo da odbija da učestvuje u razgovorima sa SAD oko navodnog špijunskog balona, jer ''upotreba sile krši međunarodnu praksu i predstavlja loš presedan''.

Portparol tog ministarstva Tan Kefei ocenio je da obaranje civilnog balona bilo ''neodgovorno'' i da ''SAD nisu stvorile odgovarajuću atmosferu za dijalog''.

Pentagon je ranije saopštio da je Kina odbila pokušaje SAD da se povede razgovor između najviših zvaničnika odbrane dve zemlje, prenosi Blumberg.

Bajden je ranije izjavio da nijedan svetski lider ne bi želeo da se zameni sa kineskim predsednikom, a u zasebnom intervjuu rekao da Si ''ima ogromne probleme''.

Američki predsednik je rekao da Si ima ''veliki potencijal'', ali da Kina ima ''ekonomiju koja ne funkcioniše baš dobro''.

Držani sekretar za bezbednost SAD Entoni Blinken ocenio je da je pojava balona na nebu iznad SAD deo višegodišnjeg, globalnog programa nadzora koji vodi Peking.

Portparolka Mao je rekla da nije upoznata sa detaljima Blinkenove izjave.

''Mislim da bi ovo moglo biti deo informacionog rata koji SAD vode protiv Kine. Međunarodna zajednica jasno zna ko je špijunska i nadzorna imperija broj 1'', rekla je Mao, i ponovila da je balon koji je oboren bio civilna meteorološka letelica.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.