Izvor: RTS, 09.Feb.2023, 22:14

Kina: Bajdenove izjave o Siju neodgovorne, krše diplomatske protokole

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavila je danas da je izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena da se kineski lider Si Đinping "suočava sa ogromnim problemima", neodgovorna i da krši osnovne diplomatske protokole.
''Čvrsto se protivimo takvim izjavama i osuđujemo ih'', rekla je Mao Ning, prenosi Blumberg.

Ministarstvo odbrane Kine zasebno je saopštilo da odbija da učestvuje u razgovorima sa SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<  oko navodnog špijunskog balona, jer ''upotreba sile krši međunarodnu praksu i predstavlja loš presedan''.
Portparol tog ministarstva Tan Kefei ocenio je da obaranje civilnog balona bilo ''neodgovorno'' i da ''SAD nisu stvorile odgovarajuću atmosferu za dijalog''.
Pentagon je ranije saopštio da je Kina odbila pokušaje SAD da se povede razgovor između najviših zvaničnika odbrane dve zemlje, prenosi Blumberg.
Američki predsednik Džozef Bajden je ranije izjavio da nijedan svetski lider ne bi želeo da se zameni sa kineskim predsednikom, a u zasebnom intervjuu rekao da Si ''ima ogromne probleme''.
Bajden je rekao da Si ima veliki potencijal, ali da Kina ima ekonomiju koja ne funkcioniše baš dobro.
Državni sekretar za bezbednost SAD Entoni Blinken ocenio je da je pojava balona na nebu iznad SAD deo višegodišnjeg, globalnog programa nadzora koji vodi Peking.
Mao je rekla da nije upoznata sa detaljima Blinkenove izjave.
''Mislim da bi ovo moglo biti deo informacionog rata koji SAD vode protiv Kine. Međunarodna zajednica jasno zna ko je špijunska i nadzorna imperija broj 1'', rekla je Mao, i ponovila da je balon koji je oboren bio civilna meteorološka letelica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"BAJDENOVE IZJAVE O SIJU NEODGOVORNE" Kina osudila govor predsednika SAD: Kršenje diplomatskog protokola

Izvor: Blic, 10.Feb.2023, 00:32

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavila je danas da je izjava američkog predsednika Džoa Bajdena da se kineski lider Si Đinping ''suočava sa ogromnim problemima'', neodgovorna i da krši osnovne diplomatske protokole.

Nastavak na Blic...

Peking: Zabrana Kinezima da kupuju imovinu u SAD, kršenje pravila STO

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Feb.2023

Sjedinjene Države krše principe tržišne ekonomije i pravila međunarodne trgovine, uključujući i Svetske trgovinske organizacije (STO), razmatranjem zabrane kineskim državljanima da kupuju imovinu, saopštilo je u petak, 10. februara, kinesko ministarstvo spoljnih poslova. "Generalizujući koncept...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.