Stejt dipartment: Trebalo bi odustati od optužnice protiv Asanža!

Izvor: Press, 26.Nov.2013, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt dipartment: Trebalo bi odustati od optužnice protiv Asanža!

Kako za list kažu neimenovani zvaničnici ovog ministarstva, formalna odluka još nije doneta, ali su minimalne šanse da Asanž bude optužen da je na internetu objavio vojna i diplomatska dokumenta koja su imala oznaku tajnosti.

Iako su slične optužnice podignute protiv Edvarda Snoudena i bivšeg američkog vojnika Bredlija Meninga, pravni savetnici ministarstva navode da je ovde u pitanju drugačiji slučaj, pošto Asanž nije bio zaposlen u nekoj američkoj državnoj instituciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pa zbog toga i ne može da bude optužen za odavanje podataka.

"Kada bi Asanž bio optužen, morali bi da budu optuženi i novinari", objasnio je za Vašington Post bivši portparol ministarstva pravde Metju Miler.

U tom slučaju bi se na meti tužilaštva našli i Njujork Tajms, britanski Gardijan i Vašington Post, pošto su ti listovi objavljivali Asanžove Vikiliks podatke.

Portparolka Vikiliiksa Kristin Hrafnson rekla je ranije ove nedelje da ta organizacija očekuje zvaničnu i formalnu potvrdu da je američke vlada odustala od gonjenja Asanža.

Međutim, prema pisanju vašingtonskog dnevnika, za sada nije jasno da li će Ministarstvo pravde SAD i formalno saopštiti da zatvara dalju istragu.

Asanž se od juna prošle godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je dobio politički azil. Njega Švedska optužuje za navodni pokušaj silovanja u toj zemlji, ali se njegove pristalice plaše, da bi on, ako bi prihvatio da u Švedskoj odgovara za te optužbe, kasnije mogao da bude izručen SAD.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD odustaju od gonjenja Asanža?

Izvor: RTS, 26.Nov.2013

Minimalne šanse da Džulijan Asanž bude optužen da je na internetu objavio vojna i diplomatska dokumenta sa oznakom tajnosti, piše "Vašington Post". Ukoliko bi SAD tužile Asanža, morale bi da tuže i američke medije i novinare. Formalna odluka o odustajanju od tužbe još nije doneta. ..Američko...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.