SAD o upadu u ambasadu Venecuele: Činimo sve da bi omogućili ispunjavanje svih obaveza u vezi sa zaštitom diplomatskih misija

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2019, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD o upadu u ambasadu Venecuele: Činimo sve da bi omogućili ispunjavanje svih obaveza u vezi sa zaštitom diplomatskih misija

Američka policija je sprovela akciju „čišćenja“ ambasade Venecuele na zahtev Karlosa Vekija, predstavnika samoproglašenog "privremenog predsednika" Venecuele Huana Gvaida, saopštio je predstavnik Stejt departmenta SAD.
„Vekio je zatražio pomoć SAD u udaljavanju onih koji su zauzeli Ambasadu Venecuele“, rekao je predstavnik Stejt departmenta. Prema njegovim rečima, Gvaidova „vlada“ ima zakonsko pravo na ambasadu u Vašingtonu. „Snage reda SAD su uhapsile i izvele četvoro ljudi iz ambasade Venecuele u Vašingtonu 16. maja 2019. godine. Upućujemo vas na Ministarstvo pravde SAD u vezi s pitanjem podizanja optužnica protiv njih“, rekao je diplomata. On je dodao da SAD čine sve što mogu da bi omogućile ispunjavanje svih obaveza u vezi sa zaštitom diplomatskih misija drugih zemalja.  To je drugi upad američke policije u Ambasadu Venecuele. Prethodni put pripadnici policije su u zdanje diplomatske misije ušli 14. maja.  Ambasada Venecuele nalazi se u Džordžtaunu, jednoj od najprestižnijih četvrti Vašingtona. Proteklih nekoliko sedmica u zdanju se nalaze aktivisti koji podržavaju zakonitog predsednika Venecuele Nikolasa Madura, a koje su u zgradu pustile venecuelanske diplomate. Venecuelanske diplomate ranije su napustile SAD na zahtev Stejt departmenta. Maduro je zahvalio američkim aktivistima, izrazivši „duboko divljenje“ zbog zaštite Ambasade Venecuele. Venecuelanski predsednik je ranije rekao da je predsednik SAD Donald Tramp odgovoran za narušavanje neprikosnovenosti Ambasade Venecuele u Vašingtonu i zatražio da se ta neprikosnovenost poštuje.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.