SAD isporučile Albaniji dva helikoptera UH-60 „Black Hawk“

Izvor: TangoSix.rs, 17.Jan.2024, 11:02

SAD isporučile Albaniji dva helikoptera UH-60 „Black Hawk“

Par srednjih dvomotornih helikoptera Sikorsky UH-60 „Black Hawk“ iz viškova američke armije (U.S. Army), koje je Vašington 2019. godine pristao da proda Albaniji, isporučen je 13. januara ovoj balkanskoj zemlji članici NATO-a, objavio je albanski ministar odbrane Niko Peleši na društvenim mrežama.
Helikopteri su prebačeni u vazduhoplovnu bazu Rinas koja deo međunarodnog aerodroma u Tirani, strategijskim transportnim >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << avionom Boeing C-17A Globemaster III američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF) iz sastava 437. transportne brigade / 315. (rezervne) transportne brigade bazirane u vazduhoplovnoj bazi Čarlston, koja se nalazi u blizini grada Severni Čarlston, Južna Karolina.
Isporučeni UH-60A imaju kompletne albanske oznake / Foto: Niko Peleši Na osnovu činjenice da je let C-17A sa isporukom započeo sa aerodroma Rota u Španiji u 8 časova, razumno je verovati da su albanski helikopteri nakon neophodnog remonta u SAD, morskim putem prebačeni do mornaričke baze Rota u Španiji. Nakon dvosatnog leta, Globemaster III je sleteo u Tiranu/Rinas gde je, pre nego što je otišao u avio-bazu Ramštajn u Nemačkoj, istovaren dragoceni teret. Na ovom letu, C-17A je zaobišao teritoriju bivše Jugoslavije i stigao je na odredište nakon što je prethodno prošao dug put kroz vazdušne prostore Grčke, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Slovačke i Češke.
Albanski ‘‘Crni Jastrebovi‘‘ su isporučeni u osnovnoj višenamenskoj/transportnoj konfiguraciji i istovareni su iz transportera sa već nanetim albanskim oznakama, noseći crveno-crno-crvene rondele albanskog ratnog vazduhoplovstva i taktičke identifikacione brojeve FA666 i FA690.
S obzirom na albanske taktičke identifikacione brojeve, isporučene letelice su potencijalno bivši američki primerci 82-23666 (fabrički broj 70.0359) i 82-23690 (fabrički broj 70.0513). Ova dva helikoptera prijavljena su za prodaju na veb stranici General Services Administration Auctions (GSA Auctions) 2019. i 2020. godine.
Bivša ministarka odbrane Albanije Oljta Džačka prvi put je najavila opremanje albanske vojske helikopterima UH-60 8. aprila 2019. kada je objavila da će tri polovna Blek Houka biti isporučena Albaniji kao deo paketa američke vojne pomoći. Najava je usledila samo dve nedelje nakon što je američka vojska objavila planove da će se do fiskalne 2022. godine otarasiti svih svojih UH-60A (Alfa-model) iz Nacionalne garde, a do 2024. godine i iz aktivnih jedinica. Ubrzo nakon toga, između Vašingtona i Tirane sklopljen je sporazum za Alfa model helikoptera, ali je u međuvremenu broj dogovorenih letelica pao sa tri na dve.
Sikorsky UH-60A „Black Hawk“ je prvi put ušao u službu američke vojske 31. oktobra 1978. Više od 1.000 UH-60A je između 1978. i 1989. godine isporučeno američkoj armiji i armijskim jedinicama Nacionalne garde, a svakih 15 UH-60A je u jedinicama zamenilo 23 legendarna helikoptera Bell UH-1.
Albanija je peti korisnik helikoptera „Black Hawk“ na Balkanu / Foto: Niko Peleši Ovaj helikopter iz kasnije ere Hladnog rata pokreće par turbovratilnih motora General Electric T700-GE-701 snage od po 1.560 konjskih snaga. Helikopter ima maksimalnu nosivost od 4.082 kg i kapacitet da u unutrašnjosti trupa nosi 11 ljudi (svaki težine 110 kilograma), plus mitraljesca, pilota i kopilota, u misiji koja traje od dva do tri sata, na visinama do 1.220 metara, i temperaturi do 35°C.
Malo je verovatno da će albansko ratno vazduhoplovstvo naoružati donirane Blek Hokove. Umesto toga, realnije je očekivati da će ih koristiti u različitim misijama, za taktički transport, desantiranje, iskrcavanje specijalnih snaga i za gašenje požara, što bi omogućilo albanskim posadama da nakupe sate leta i iskustvo i bolje se pripreme za potencijalnu nabavku dodatnih helikoptera ovog tipa koja bi u dogledno vreme mogla uslediti.
Albanski ministar odbrane Niko Peleši rekao je 27. januara 2023. da je Albanija zatražila od Sjedinjenih Država mogućnost da dobiju dodatna četiri UH-60. U istom intervjuu Glasu Amerike, Peleši je rekao da je Tirana već platila dva helikoptera UH-60A i takođe zamolio SAD da pomognu Albaniji u formiranju centra za održavanje helikoptera ovog tipa.
Novoisporučene letelice obogatile su flotu helikoptera RV Albanije koja se već sastoji od 7 helikoptera Agusta-Bell AB.206C-1, 5 Agusta-Bell AB.205A-1, jednog Agusta A109C, 8 Bölkow-Blom Bo.105E-4, 3 Eurocopter/Airbus EC145 i 4 Eurocopter/Airbus AS532AL Cougar.
Albanija je na Balkanu peti korisnik helikoptera UH-60, ostale zemlje su članice NATO-a: Hrvatska, Grčka, Rumunija i Turska. Kosovske bezbednosne snage su takođe pokazale interesovanje za „Black Hawk“.
The post SAD isporučile Albaniji dva helikoptera UH-60 „Black Hawk“ appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.