SAD i Nemačka nadaju se da će naterati Zelenskog na mir – Bild

Izvor: Vostok.rs, 24.Nov.2023, 19:25

SAD i Nemačka nadaju se da će naterati Zelenskog na mir – Bild

SAD i Nemačka tajno imaju za cilj da nateraju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da pregovara sa Rusijom, tvrdi Bild. Tabloid je citirao anonimne izvore koji tvrde da Vašington i Berlin racionalizuju isporuke oružja u nadi da će Kijev shvatiti da ne može da povrati izgubljenu teritoriju.
Izveštaj prati sugestije nekoliko drugih medija da zapadni pristalice Ukrajine naginju mirovnim pregovorima, uprkos tome što ih je Zelenski javno isključio. Visoki zvaničnici u Kijevu, uključujući i predsednika države, nedavno su priznali da je ukrajinska neuspela letnja kontraofanziva narušila spremnost nekih nacija da nastave svoju podršku. Bild je u svom izveštaju u petak citirao neimenovane izvore iz „vladinih krugova“ koji objašnjavaju da Nemačka sada nastoji da osigura da se Ukrajina stavi u „strateški dobru pregovaračku poziciju“ za potencijalne razgovore sa Rusijom. Prema članku, SAD dele ovaj pristup. Međutim, nijedna zemlja neće otvoreno gurati Kijev ka dijalogu, tvrdi Bild. Umesto toga, Vašington i Berlin navodno koriste svoju poziciju dva najveća kijevska snabdevača oružjem kao polugu. Plan je, prema Bildu, da se Ukrajini obezbedi dovoljno naoružanja da zadrži trenutnu liniju fronta, ali ne i da napravi bilo kakav značajan prodor. Izvor iz vlade tvrdi da se očekuje da će ovo navesti Zelenskog do zaključka da njegova zemlja ne može da pobedi u vojnom smislu, već da treba da pregovara o miru sa Rusijom. Tabloid je dalje tvrdio da zapadne sile imaju „plan B“, koji bi rezultirao zamrzavanjem konflikta bez ikakvog formalnog mirovnog sporazuma između Moskve i Kijeva. Upitan za komentar, kancelarija kancelara Olafa Šolca je demantovala da pravi bilo kakve takve planove, insistirajući da će Berlin „podržavati Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno“. U intervjuu za Foks Njuz u utorak, Zelenski je priznao da neuspeh kontraofanzive da povrati bilo koju značajnu teritoriju „nije dobra poruka“ koju treba poslati zapadnim pristalicama Kijeva. Dan ranije, Aleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, izrazio je zabrinutost da su se „intenzivirali razgovori među pojedinim partnerima“ u vezi sa potrebom za pregovorima sa Rusijom i potencijalnim prekidom vatre. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Vašington,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Vašington i Berlin "guraju" Kijev u pregovore

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Nov.2023

​BERLIN - SAD i Njemačka tajno pokušavaju da prisile ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da pregovara sa Rusijom, piše list "Bild".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.