SAD garantuju prolaz brodova kroz Ormuz

Izvor: VOA, 16.Jun.2019, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD garantuju prolaz brodova kroz Ormuz

SAD kažu da će garantovati "slobodu navigacije" za brodove koji prolaze kroz Ormuski moreuz, putem diplomatskih razgovora ili vojne intervencije. Vašington tvrdi da je "sasvim izvesno" da je Iran prošlog petka izvršio napad na dva tankera koja su plovila kroz moreuz. "To su bili napadi Islamske republike na komercijalne brodove i slobodu navigacije, sa jasnom namerom da im uskrate prolaz kroz Moreuz", izjavio je je državni sekretar Majk Pompeo za Foks Njuz u nedelju.  Šef američke diplomatije izjavio je da SAD ne žele rat sa Teheranom ali da će osigurati prolaz kroz moreuz koji spaja Persijski zaliv i Omanski zaliv, i kuda se transportuje čak trećina svetskih zaliha nafte. "SAD će preduzeti sve potrebne diplomatske i druge mere da bismo osigurali taj prolaz", kazao je Pompeo za Foks.  ​Gostujući u još jednom programu u nedelju prepodne, "Face the Nation" televizije CBS Njuz, Pompeo je poručio da će se vojna intervencija pokrenuti ukoliko to bude neophodno.  Iran odbacuje američke tvrdnje da je odgovoran za napade na norveške i japanske brodove koji su prevozili naftu i petrohemijske sirovine.  'Mnoštvo dokaza' Predsednik japanske kompanije koja upravlja tankerom Kokuka Korejdžes rekao je da je video kako nešto leti prema brodu ali da ne veruje da ga je pogodila mina ili torpedo. Međutim, Pentagon je u petak objavio video snimak slabe rezolucije, na kojem se vidi kako brod, za koji SAD kažu da je iranski, uklanja neeksplodiranu minu sa strane tankera.  Pompeo je rekao za Foks da "nema greške šta se dogodilo tamo" i da SAD imaju "mnogo podataka i dokaza" da Iran stoji iza napada.  "Svet će videti veći deo tih dokaza ali američki građani mogu da budu uvereni da sa velikom sigurnošću možemo da kažemo ko je izvršio te napade kao i bar pet ili šest drugih napada širom sveta u proteklih 40 dana", rekao je Pompeo.  Pompeo je izjavio da su SAD rešene da spreče Iran u razvoju nuklearnog oružja, iako su se SAD povukle iz međunarodnog sporazuma 2015, čiji je cilj bio da Teheran ograniči i smanji svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.  SAD su kasnije ponovo uvele sankcije da bi suzbile iranske poslovne transakcije u inostranstvu ali su proteklih dana dale Iraku još 120 dana da nastavi da uvozi iranski prirodni gas. Američki predsednik Donald Tramp u petak je rekao da ako Iran bude blokirao Hormuški moreuz, "on neće dugo ostati zatvoren", ali nije precizirao šta pod tim podrazumeva. "Oni to znaju i rečeno im je veoma jasno", kazao je Tramp. "Želimo da se vrate za pregovarčki sto ako oni to hoće", dodao je, što se odnosi na američke pokušaje da otvore bilateralne pregovore o novom nuklearnom sporazumu sa Iranom.  "Ja sam spreman kada oni budu spremni, kad god da je to, u redu je", rekao je za Foks Njuz. " A u međuvremenu, nigde ne žurim."  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Pompeo: SAD će osigurati prolaz brodova kroz Ormuski moreuz

Izvor: Beta, 16.Jun.2019

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas da SAD ne žele rat sa Iranom, ali da će osigurati prolaz brodova kroz Ormuski moreuz kojim se transportuje trećina svetskih zaliha nafte."SAD će preduzeti sve potrebne diplomatske i druge mere da bismo osigurali taj prolaz (izmedju Persijskog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.