SAD: Veće angažovanje Nemačke u borbi protiv IS

Izvor: Akter, 13.Dec.2015, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Veće angažovanje Nemačke u borbi protiv IS

Vašington je pohvalio uključivanje Nemačke u operacije u Siriji, ali želi da ta država pošalje više vojnog osoblja u sastav koalicionih snaga koje se bore protiv ekstremista Islamske države

Na osnovu pisma koje je američki sekretar za odbranu Ešton Karter prošle sedmice poslao nemačkoj ministarki odbrane Ursuli fon der Lejen, Vašington traži veći vojni doprinos Berlina u borbi protiv IS, piše "Špigel".

Portparol nemačkog Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << odbrane potvrdio je prijem pisma i dodao da se američki zahtev razmatra.

Drugi detalji vezani za sadržaj pisma nisu saopšteni, navodi Raša tudej.

Nemački poslanici odobrili su prošlog petka slanje do 1.200 vojnog osoblja i šest aviona "tornado" u Siriju, kao podršku Francuskoj nakon terorističkih napada 13. novembra.

Berlin je, takođe, saopštio da će poslati fregatu kao podršku francuskom nosaču aviona Šarl de Gol u istočnom delu Sredozemnog mora.

U četvrtak, prva grupa nemačkih vojnika, sa dva aviona "tornado" i avionom za dopunu goriva, stigla je u vazduhoplovnu bazu Indžirlik u Turskoj.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u međuvremenu izjavila da nemački kontingent neće sarađivati sa snagama režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada na terenu.

"Međunarodna alijansa protiv IS ne uključuje Asada i njegovu vojsku", rekla je Merkelova za listove "Badiše nojeste nahrihten" i "Augsburger alemajne".

U isto vreme, kancelarka je kazala da Berlin ne može da stoji po strani i posmatra kako "brutalni i nehumani teroristi IS nastavljaju sa napredovanjem".

Oni su napravili "vladavinu terora u Iraku i Siriji" i predstavljaju "direknu pretnju" za celu Evropu, dodala je Merkel.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Sirija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.