SAD: Ukidanje 22. amandmana?

Izvor: B92, 08.Jan.2013, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Ukidanje 22. amandmana?

Vašington -- Američki demokratski kongresmen Hose Serano podneo je predlog zakona za ukidanje 22. amandmana, prema kojem predsednik može da služi najviše dva mandata.

Ukoliko bi zakon bio usvojen, to bi omogućilo predsedniku SAD Baraku Obami da se ponovo kandiduje na izborima 2016. godine, prenosi lokalna štampa.

U slučaju da pobedi, Obama bi bio prvi predsednik posle Frenklina Ruzvelta koji je služio više od dva mandata u Beloj kući.

Amandman je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usvojen u Kongresu 1947, a ratifikovan 1951. godine, posle Ruzveltovog četvrtog mandata.

Kongresmen iz Njujorka podneo je u petak predlog zakona Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma, ali ne očekuje se da će dokument biti usvojen pošto je za promenu ustava nužna podrška Doma i Senata, kao i 75 odsto američkih saveznih država.

To nije prvi put da Serano pokušava da "progura" ovaj zakon u Kongresu - to je, bezuspešno, već pokušao da uradi sedam puta u proteklih 15 godina.

Ideja o ukidanju 22. amandmana imala je pristalice i u demokratskom i u republikanskom taboru, ali ih nikada nije bilo dovoljno da bi zakon i bio usvojen.

Slične predloge podnosili su i drugi kongresmeni, a javno su ih podržali pojedini predsednici, poput Ronalda Regana i Bila Klintona.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Ukidanje ograničenja na dva predsednička mandata?

Izvor: Press, 08.Jan.2013

Ukoliko bi zakon bio usvojen, to bi omogućilo predsedniku SAD Baraku Obami da se ponovo kandiduje na izborima 2016. godine, prenosi lokalna štampa.. U sličaju pobede, Obama bi bio prvi predsednik posle Frenklina Ruzvelta koji je služio više od dva mandata u Beloj kući.. Amandman je usvojen u...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.