Utorak, 08.01.2013.

13:28

SAD: Ukidanje 22. amandmana?

Američki demokratski kongresmen Hose Serano podneo je predlog zakona za ukidanje 22. amandmana, prema kojem predsednik može da služi najviše dva mandata.

Izvor: Tanjug

Default images

Ukoliko bi zakon bio usvojen, to bi omogućilo predsedniku SAD Baraku Obami da se ponovo kandiduje na izborima 2016. godine, prenosi lokalna štampa.

U slučaju da pobedi, Obama bi bio prvi predsednik posle Frenklina Ruzvelta koji je služio više od dva mandata u Beloj kući.

Amandman je usvojen u Kongresu 1947, a ratifikovan 1951. godine, posle Ruzveltovog četvrtog mandata.

Kongresmen iz Njujorka podneo je u petak predlog zakona Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma, ali ne očekuje se da će dokument biti usvojen pošto je za promenu ustava nužna podrška Doma i Senata, kao i 75 odsto američkih saveznih država.

To nije prvi put da Serano pokušava da "progura" ovaj zakon u Kongresu - to je, bezuspešno, već pokušao da uradi sedam puta u proteklih 15 godina.

Ideja o ukidanju 22. amandmana imala je pristalice i u demokratskom i u republikanskom taboru, ali ih nikada nije bilo dovoljno da bi zakon i bio usvojen.

Slične predloge podnosili su i drugi kongresmeni, a javno su ih podržali pojedini predsednici, poput Ronalda Regana i Bila Klintona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: