SAD: Uhapšeno 11 ruskih špijuna

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jun.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Uhapšeno 11 ruskih špijuna

Jedanaest osoba uhapšeno je u SAD i na Kipru pod optužbom za špijunažu u korist Rusije, a ova akcija je u Moskvi izazvala negodovanje i zahteve za razjašnjenje. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Rusija očekuje od Vašingtona objašnjenje u vezi sa hapšenjem i dodao da je trenutak za ova hapšenja izabran veoma elegantno.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je sinoć da je deset osoba uhapšeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u SAD, a još jedna je na Kipru danas privedena pa puštena, pod optužbom za špijunažu u korist Rusije.

Kako je navedeno, osmoro je uhapšeno jer su za Rusiju izvršavali tajne zadatke u SAD, a dvoje jer su učestvovali u ruskim obaveštajnim programima.

Oni su svi optuženi za zavereničko delovanje kao agenti strane vlade, za šta je najviša kazna pet godina zatvora.

Protiv devetoro lica iz iste grupe podignuta je optuženica i za zaveru čiji je cilj pranje novca, zbog čega im preti još po 20 godina robije.

Agenti FBI su uhapsili optužene u mestima Monkler i Jonkers u Nju Džerziju, na Menhetnu, u Arlingtonu u Virdžiniji, nedaleko od Vašingtona i u Bostonu.

Optužnica je podignuta nakon višegodišnje istrage FBI i kancelarije državnog tužioca, kao i sekcije za kontrašpijunažu i kancelarije za obaveštajne poslova Odseka za nacionalnu bezbednost pri Ministarstvu pravde.

Kiparska policija je naknadno saopštila da je čovek za koga se sumnja da je 11. član grupe iz SAD, uhapšen jutros na Kipru i da je uz kauciju pušten na slobodu.

U prvim reagovanjima, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija očekuje od Vašingtona objašnjenje u vezi sa hapšenjem grupe.

"Nisu nam objasnili o čemu se radi. Nadam se da će objasniti. Jedino što mogu da kažem jeste da je trenutak u kojem je to učinjeno izabran naročito elegantno", rekao je Lavrov, prenele su ruske novinske agencije.

Agencija RIA Novosti podseća da je pre nekoliko dana ruski predsednik Dmitrij Medvedev boravio u poseti SAD, tokom koje je razgovarao sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Ministarstvo inostranih poslova je ocenilo da iz SAD stižu protivrečne informacije, a iz MIP je naknadno za saopštenje američkog ministarstva i izveštavanje medija o razotkrivanju "ruske špijunske mreže" rečeno da su neosnovani i da imaju "neprikladne ciljeve".

"U svakom slučaju je za duboko žaljenje što se sve ovo dešava na fonu 'resetovanja' rusko-američkih odnosa, koje je proglasila sama administracija SAD", navedeno je u izjavi zvaničnog predstavnika ruskog MIP-a.

Spoljna obaveštajna služba nije želela da komentariše taj događaj, a u izjavi agenciji Itar-Tass je zamenik predsednika Odbora za bezbednost u Dumi (donjem domu parlamenta) i bivši zamenik glavnog tužioca Rusije Vladimir Kolesnjikov izrazio uverenje da će Rusija adekvatno i simetrično reagovati.

Kolesnjikov nije isključio mogućnost da će ovim hapšenjem biti zadat "udarac predsedniku Baraku Obami" i njegovoj politici "resetovanja" odnosa s Moskvom.

Zamenik predsednika Odbora za bezbednost u Dumi Vladimir Kolesnjikov je izrazio uverenje da će Rusija adekvatno i simetrično reagovati na kandal. Kolesnjikov nije isključio mogućnost da će ovim hapšenjem biti zadat udarac predsedniku Baraku Obami i njegovoj politici "resetovanja" odnosa s Moskvom. "Otopljavanje koje se uočilo dolaskom dva nova mlada predsednika usmerena na konstruktivne odnose u svim pravcima, u određenim strukturama američkog društva nije adekvatno prihvaćeno. Kao rezultat, desila se ova akcija , rekao je Kolesnjikov.

Prema presretnutim porukama navedenim u sudskim dokumentima u sudu u Njujorku špijuni su tragali za informacijama poput nuklearnog naoružanja, položaja američkog naoružanja, Iranu, glasinama iz Bele kuće, promeni vlasti u američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) i političkim strankama.

Špijune je navodno obučila Ruska strana obaveštajna služba (SVR) kako bi se ubacili u političke krugove i prikupljali informacije.

Protiv devetoro osoba iz iste grupe podignuta je optuženica i za zaveru čiji je cilj pranje novca, zbog čega im preti još po 20 godina robije.

U saopštenju se podseća da, pošto se radi o optužnici, sva pomenuta lica se smatraju nevinim dok se njihova krivica ne dokaže.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.