Ruski zvaničnik poriče da je špijun

Izvor: B92, 24.Okt.2013, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski zvaničnik poriče da je špijun

Moskva/Vašington -- Ruski zvaničnik zadužen za kulturnu razmenu sa sedištem u Vašingtonu Jurij Zajcev, za koga američki izvori tvrde da je predmet istrage FBI, poriče da je špijun.

FBI istražuje da li je Zajcev, direktor programa kulturne razmene ruske vlade, pokušao da vrbuje mlade Amerikance kao izvore informacija, prenosi AP pozivajući se na neimenovani izvor u Vašingtonu, koji nije želeo da bude imenovan pošto je istraga u toku.

Zajcev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je odbacio ove optužbe kao pokušaj da se naruše odnosi između Moskve i Vašingtona.

"Sramota je da se odjeci hladnog rata čuju s vremena na vreme u rusko-američkim odnosima", rekao je on, prenosi ruska agencija Itar-Tass.

I portparol ruske ambasade u Vašingtonu Jevgenij Horiško odbacio je takve sumnje, rekavši ruskoj agenciji da "takve horor priče mirišu na doba hladnog rata".

Portparol FBI Džejson Pek nije želeo da komentariše ove tvrdnje.

O toj istrazi je najpre pisao američki magazin "Mader Džons", navodeći da je organizacija na čijem je čelu Zajcev platila troškove posete oko 130 Amerikanaca Rusiji, a među njima je bilo saradnika američkih političara, predstavnika neprofitnih organizacija i zvaničnika iz sveta privrede.

Ruski centar za nauku i kulturu, koji Zajcev vodi, organizuje kurseve jezika i kulturne programe.

Američki časopis navodi da su agenti FBI intervjuisali Amerikance koji su učestvovali u programu kulturne razmene i dodaje da Zajcev nije učestvovao u putovanjima koja je organizovao i da je imao ograničene kontakte sa Amerikancima koji su odlazili na putovanja.
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U istrazi zbog vrbovanja mladih Amerikanaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2013

Ruski zvaničnik zadužen za kulturnu razmenu sa sedištem u Vašingtonu Jurij Zajcev, za koga američki izvori tvrde da je predmet istrage FBI, poriče da je špijun, javila je danas ruska novinska agencija Itar-Tass.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.