Ruska vojna baza u Nišu

Izvor: NisCafe.com, 18.Okt.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska vojna baza u Nišu

U Vašingtonu veruju da Regionalni humanitarni centar u Nišu predstavlja osnovu za buduću bazu u kojoj bi mogle da budu smeštene ruske vojne jedinice, piše Blic. Takve sumnje Vašingtona nisu razuverile ni uveravanja ministra za vanredne situacije Rusije Sergeja Šojgua da niški centar ne predstavlja nikakvu rusku vojnu bazu na Balkanu, niti mesto iz kojeg bi >> Pročitaj celu vest na sajtu NisCafe.com << Moskva špijunirala američki antiraketni štit u Rumuniji.

Januš Bugajski, šef Programa za studije jugoistočne Evrope u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Vašingtonu, koji je inače blizak trenutno vladajućim demokratama u SAD, naime, ocenjuje za Blic da "Moskva svakako ima ambiciju da iz centra za vanredne situacije u Srbiji razvije rusku vojnu bazu, ali da možda ne poseduje sredstva za to, s obzirom na narastajuća finansijska i ekonomska ograničenja sa kojima je Rusija suočena.

"Ako prihodi od prodaje energenata budu značajno porasli tokom, kako se očekuje, predstojećeg Putinovog predsedničkog mandata, Kremlj će, međutim, težiti ruskom vojnom prisustvu na Balkanu koje bi bilo protivteža onome što vidi kao američku ekspanziju u regionu i vojnim kapacitetima SAD na Kosovu, u Rumuniji i Bugarskoj, kao i postavljanju delova antiraketnog štita u nekoliko država centralne i istočne Evrope", kaže Bugajski.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, inače, potpisali su u ponedeljak dokumenta kojima je omogućeno formiranje Regionalnog humanitarnog centra u Nišu.

Oni su potpisali plan o zajedničkoj akciji za razmeštanje Humanitarnog centra u Nišu i protokol o prenosu i korišćenju ruskog dela materijalnih sredstava za taj centar.

Blic

Nastavak na NisCafe.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NisCafe.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NisCafe.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.