Rusija odnela „delimičnu pobedu“ u ekonomskoj konfrontaciji sa Zapadom

Izvor: Vostok.rs, 10.Avg.2023, 23:00

Rusija odnela „delimičnu pobedu“ u ekonomskoj konfrontaciji sa Zapadom

Rusija je odnela delimičnu pobedu u ekonomskoj konfrontaciji sa Zapadom, ostvarivši rast prihoda od izvoza energenata, uprkos zapadnim sankcijama. Ovo je prema posmatračima nemačkog lista Handelsblat.
Publikacija se poziva na proračune agencije Blumberg prema kojima su prihodi Rusije u julu 2023. porasli za 5,3% u odnosu na prethodnu godinu i iznosili su 8,66 milijardi dolara. "Za Kremlj je ovo delimična ekonomska pobeda nad Zapadom. Za Vašington i EU to je alarmantan znak: u julu je Rusija , uprkos zapadnim sankcijama, zabeležila porast vladinih prihoda od nafte i izvoz gasa“, napisali su posmatrači Handelsblata. Rusija zarađuje „više od izvoza energije i stoga je u boljoj poziciji nego pre nekoliko meseci“, izjavio je za publikaciju Đovani Staunovo, analitičar u švajcarskoj banci UBS. Prema Robinu Bruksu, glavnog ekonomiste Instituta za međunarodne finansije, sankcije „mogu biti veoma efikasne kada se koriste protiv zemalja sa deficitom tekućeg računa“. Takve države zavise od dobijanja kredita od stranih investitora na globalnom tržištu kapitala za finansiranje uvoza. Kako primećuje ekonomista, Rusija nije među takvim zemljama. Prema pisanju lista, kako cene ruskih energenata rastu, „sumnje u [korisnost] sankcija EU rastu“. Cene gasa polako rastu i prelaze 350 dolara za 1.000 kubnih metara. Gaspromove isporuke gasa Evropi u tranzitu preko Ukrajine iznose 42,3 miliona kubnih metara dnevno preko stanice Sudža.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.