Rusija nije slobodna, SAD jesu

Izvor: B92, 28.Jan.2015, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija nije slobodna, SAD jesu"

Slobode u svetu su pretrpele pad u 2014. kod 60 odsto svetske populacije, odnosno 2,6 milijardi ljudi koji žive u zemljama koje nisu u potpunosti slobodne.

To je navedeno u godišnjem izveštaju organizacije za ljudska prava Fridom haus.

U danas objavljenom izveštaju "Sloboda u svetu 2015", kojim je obuhvaćeno stanje sloboda u 195 zemalja i 15 teritorija u prošloj godini, navedeno je da je 61 zemlja postala manje slobodna u 2014, dok je u samo 31 došlo do unapređenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sloboda.

Od 195 zemalja, za 89 je navedeno da su slobodne, njih 55 je delimično slobodno, dok se za 51 zemlju navodi da nisu slobodne.

U izveštaju je zaključeno da su agresivnije taktike autoritarnih režima i porast broja terorističkih napada doprineli uznemirujućem opadanju globalnih sloboda u 2014. godini i to devetu godinu zaredom.

U dokumentu je upozoreno da je terorizam imao "razoran uticaj" na Bliskom istoku i u zapadnoj Africi, podsećajući na delovanja grupa koje ubijaju pripadnike snaga bezbednosti, ali i civile, zatim otimaju strane državljane i ubijaju ili porobljavaju pripadnike verskih manjina.

Sirija, u kojoj je građanski rat ušao u četvrtu godinu, a ekstremistička grupa Islamska država proširila svoju kontrolu, uvrštena je među "najgore zemlje" po pitanju poštovanja sloboda.

U tom regionu je Tunis proglašen izuzetkom i navodi se da su u toj zemlji održani demokratski izbori prema novom Ustavu, prenosi AP.

Tunis je postao jedina zemlja iz arapskog sveta koja je dobila status slobodne zemlje.

U izveštaju se pominje, kako je navedeno, i ruska invazija na Krim.

Krim, koji je analiziran po prvi put odvojeno, dobio je oznaku da nije slobodan zbog toga što su Tatari i drugi koji se protive aneksiji Moskve, kako se navodi, lišeni svojih prava.

Za Rusiju je navedeno da nije slobodna zemlja, a u izveštaju se kritikuje vlada predsednika Vladimira Putina za obračun sa neistomišljenicima i za klevećenje gej osoba.

Fridom haus je pohvalio Zapad zbog uvođenja sankcija Rusiji, kao i zbog stvaranja koalicije, predvođene SAD, za obračun sa džihadistima Islamske države.

Organizacija, međutim, kritikuje "lidere demokratija koji se takmiče za naklonost Kine", dok se egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi "tretira kao snažan vladalac i partner u borbi protiv terorizma", iako, kako se ocenjuje, i Kina i Egipat, guše politička i građanska prava.

Fridom haus podseća i na izveštaj američkog Senata o tehnikama mučenja nad osumnjičenima za terorizam posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001, a pominje se i serija protesta koja je prošle godine usledila zbog ubistava nenaoružanih Afroamaerikanaca u Njujujorku i Misuriju.

Fridom haus u izveštaju ističe "kontinuiran neuspeh tužioca da obezbede optužnice protiv odgovornih policajaca".

Bez obzira na pomenute slučajeve, Sjedinjene Države su svrstane u vrh zemalja po stepenu sloboda.

Kada je reč o Latinskoj Americi, Fridom haus je optužila vlasti Venecuele za masovna hapšenja na antivladinim protestima, kao i za povećanje broja pritvorenih političkih zatvorenika.

Venecuela je proglašena "školskim primerom političke i ekonomske disfunkcije u kojoj su toksična mešavina korupcije, lošeg upravljanja i pada cene nafte doveli su nestašica, rasta inflacije i jače represije".

Američka organizacija za praćenje ljudskih prava, takođe, je kritikovala Brazil i "druge latinoameričke demokratije" što su na pogoršanje situacije u Venecueli odgovorile "ćutanjem".

U sličnom tonu su kritikovane azijske demokratije, poput Indije i Indonezije, što nisu "ohrabrile povratak civilne vlasti na Tajlandu".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji "dvojka" za prava i slobode

Izvor: B92, 28.Jan.2015

Organizacija za promovisanje demokratije i ljudskih prava Fridom haus svrstala je i ove godine zemlje Balkana među "delimično slobodne" i "slobodne"...Prema danas objavljenom izveštaju FH, kao slobodne zemlje ocenjene su Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, a Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.