Rohani: Evropski vojnici mogli bi da budu u opasnosti

Izvor: RTS, 15.Jan.2020, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani: Evropski vojnici mogli bi da budu u opasnosti

Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je da bi evropski vojnici na Bliskom istoku "mogli biti u opasnosti", nakon što su tri evropske države izazvale Teheran zbog kršenja limita iz nuklearnog sporazuma.
Izjave iranskog predsednika izrečene na sastanku vlade koji je prenosila televizija, predstavljaju prvu direktnu pretnju koja je upućena Evropi u trenutku kada postoje velike tenzije između Teherana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Vašingtona zbog povlačenja američkog predsednika Donalda Trampa iz sporazuma, maja 2018. godine, preneo je AP.

"Danas je američki vojnik u opasnosti, sutra bi evropski vojnik mogao biti u opasnosti", rekao je Rohani.
Evropske snage raspoređene su zajedno sa američkim u Iraku i Avganistanu.
Francuska ima pomorsku bazu u Abu Dabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok Britanija ima bazu u Bahreinu.
Rohani je posebno kritikovao evropske "neutemeljene" reči u vezi sa nuklearnim sporazumom.
Iran se držao Evrope, očekujući od nje da ponudi način na koji bi Teheran mogao da prodaje svoju naftu u inostranstvu, uprkos američkim sankcijama.
Međutim, mehanizam za trgovinu nije profunkcionisao.
Nakon ubistva iranskog generala Kasima Sulejmanija, Iran je objavio da se više neće pridržavati nijednog ograničenja iz nuklearnog sporazuma.
Međutim, Iran je rekao da će i dalje dozvoljavati pristup IAEA nuklearnim lokacijama.
Rohani je, takođe, ponovio dugogodišnje iransko obećanje da Teheran ne želi da napravi nuklearno oružje.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

HASAN ROHANI ZAPRETIO: Danas je američki vojnik u opasnosti, sutra bi mogao biti evropski!

Izvor: Kurir, 15.Jan.2020

Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je danas da bi evropski vojnici na Bliskom istoku "mogli biti u opasnosti", nakon što su tri evropske države izazvale Teheran zbog kršenja limita iz nuklearnog sporazuma.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.