Republikanac Tim Skot ušao u trku za predsednika, može li da ugrozi Trampa?

Izvor: VOA, 23.Maj.2023, 10:44

Republikanac Tim Skot ušao u trku za predsednika, može li da ugrozi Trampa?

VAŠINGTON - Tim Skot iz Južne Karoline, jedini republikanac crnac u Senatu, objavio je da se kandiduje za predsedničku nominaciju Republikanske stranke za 2024., pridružujući se sve većem broju članova te partije koji su već ušli u trku. Senator star 57 godina objavio je da se kandiduje na univerzitetu u Čarlstonu, na kojem je studirao. On je još jedan kandidat na listi Republikanske stranke na kojoj, prema anketama, i dalje dominira Donald Tramp. Skota je u Senat prvi put imenovala 2012. godine tadašnja guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, koja će sada biti njegova protivkandidatkinja u stranci. I Skot i Hejli su, pokazuju istraživanja, daleko iza Trampa i guvernera Floride Rona Desantisa, za kojeg se očekuje da uskoro ozvaniči kandidaturu. Skot se nada da će se istaći na republikanskom polju optimističnijom retorikom od svojih konzervativnih rivala. Često ističe da je hrišćanin, citira Bibliju i svojoj turneji pre kampanje je dao naziv „Vera u Ameriku“. Tim Skot je prošle godine reizabran u Senat i u kampanji je skupio 22 miliona dolara, koje će da uloži u predsedničku trku. U Senatu glasa uz partijsku liniju republikanaca, zalaže se za smanjenje državne potrošnje i ograničenje prava na abortus. Ako bude izabran za predsednika, kaže da bi potpisao zabranu abortusa posle 15. nedelje na federalnom nivou. Sa druge strane, senator Skot je pritiskao republikance da glasaju za promene u policiji nakom smrti crnca Džordža Flojda u Mineapolisu 2020. godine. Takođe je kritikovao Trampovu tadašnju reakciju na rasne tenzije. Ali, zadržao je generalno srdačan odnos sa Trampom i nije navukao gnev bivšeg predsednika - možda zato što Tramp ne vidi Skota kao neposrednu političku pretnju u nadmetanju republikanaca za nominaciju. Senator iz Južne Karoline je sebe opisao kao "protivotrov za radikalnu levicu".  Često potencira i priču o tome kako ga je podigla samohrana majka, koja je uspela da izađe iz siromaštva. Preduzetnik Vivek Ramasvami i bivši guverner Arkanzasa Ejsa Hačinson takođe su u trci među republikancima i staju na crtu favoritu Donaldu Trampu. Trampov potpredsednik, Majk Pens, razmatra ulazak u takmičenje republikanaca za nominaciju 2024, kao i bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi, guverner Nju Hempšira Kris Sununu, gradonačelnik Majamija Frensis Suarez i drugi.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Donald Tramp

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Jedini Afroamerikanac u Senatu kandidat za predsjednika SAD-a

Izvor: Danas, 23.Maj.2023

Tim Skot (57), jedini Afroamerikanac republikanac u američkom Senatu, zvanično je objavio svoju kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.