Rastu tenzije: Severna Koreja ćuti

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 14:19

Rastu tenzije: Severna Koreja ćuti

Severna Koreja nije odgovorila na pokušaje SAD da razgovaraju o američkom vojniku koji je prešao granicu dve Koreje, izjavili su zvaničnici u Vašingtonu.

Oni navode da su izgledi za njegovo brzo oslobađanje nejasni u vreme visokih tenzija između dve zemlje i neaktivnih kanala komunikacije.

Vojnik Trevis King (23), koji je krenuo ka SAD posle odsluženja zatvorske kazne u Južnoj Koreji za napad, ušao je u Severnu Koreju u utorak dok je bio deo civilne ture obilaska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pograničnog sela Panmundžom. On je prvi Amerikanac za kog se zna da je zadržan u Severnoj Koreji u gotovo pet godina.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je novinarima da je Pentagon u utorak došao do kolega u severnokorejskoj vojsci, ali da još nije dobio odgovor od njih.

SAD i Severna Koreja, koji su bili na suprotnim stranama u Korejskom ratu od 1950. do 1953. godine, tehnički su još u ratu pošto je taj sukob završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom, i nemaju diplomatske veze.

Švedska je pružala konzularne usluge za Amerikance u ranijim sličnim slučajevima, ali se švedsko diplomatsko osoblje još nije vratilo otkako je Severna Koreja naredila strancima da napuste zemlju na početku pandemije koronavirusa.

Trenutno nema poznatih, aktivnih dijaloga Severne Koreje sa SAD ili Južnom Korejom.

Kingov motiv da pređe granicu nije poznat. Učesnica ture na kojoj je bio i King rekla je da je prvobitno mislila da je njegov potez neka šala, ali da je potom čula američkog patrolnog vojnika kako viče drugima da pokušaju da ga zaustave.

King je u Južnoj Koreji bio izviđač konjice, a iz zatvora je izašao ovog meseca. Sud u Seulu ga je u februaru osudio za napad na čoveka i oštećenje policijskog vozila.

On je u ponedeljak ispraćen na aerodrom, ali nije ušao u avion. Nije poznato kako je proveo sate od dolaska na aerodrom do obilaska Panmundžoma. Američka vojska je shvatila da je nestao tek kada je u Teksas sleteo avion u kojem je trebalo da bude.

Severna Koreja je ranije držala više Amerikanaca, uhapšenih po optužbama za neprijateljsko delovanje i špijunažu i drugim. Nije poznato da je bilo koji Amerikanac priveden u Severnoj Koreji otkako je 2018. iz te zemlje proteran Brus Bajron Lourens.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bez odgovora Severne Koreje SAD-u o ulasku američkog vojnika u tu zemlju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jul.2023

Severna Koreja nije odgovorila na pokušaje SAD da razgovaraju o američkom vojniku koji je prešao granicu dve Koreje, izjavili su zvaničnici u Vašingtonu, navodeći da su izgledi za njegovo brzo oslobađanje nejasni u vreme visokih tenzija između dve zemlje i neaktivnih kanala komunikacije. Vojnik...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.