RUSIJA NADMAŠILA AMERIKU U RAZVOJU HIPERSONIČNOG ORUŽJA: Vašington pokušao da obnovi reputaciju napredne vojne sile

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2022, 17:04

RUSIJA NADMAŠILA AMERIKU U RAZVOJU HIPERSONIČNOG ORUŽJA: Vašington pokušao da obnovi reputaciju napredne vojne sile

On je naveo da je malo verovatno da će se Rusija i SAD vratiti dijalogu o strateškoj stabilnosti.

Rusija je znatno nadmašila SAD u razvoju hipersoničnog oružja, izjavio je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Vladimir Jermakov.

- Što se tiče reakcije na ovakav razvoj događaja, u konkretnom slučaju, prema tvrdnjama SAD, one već dugi niz godina pokušavaju da ''sustignu'' Rusiju, koja je pokazala značajan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << napredak u razvoju hipersoničnih sistema - rekao je on za TAS S.

Prema njegovim rečima, to je bio nezaobilazan potez u ruskoj situaciji da se obezbedi garantovano prevazilaženje američkog globalnog sistema protivraketne odbrane, kao i pouzdano osigura održavanje strateške stabilnosti.

- Očigledno, za Vašington je ovo pokušaj da se obnovi primetno poljuljana reputacija napredne vojne sile sa najsavremenijim naoružanjem, međutim, vredi napomenuti da uprkos ogromnim finansijskim resursima, nijedan punopravni hipersonični sistem u Sjedinjenim Američkim Državama još nije pušten u upotrebu - naglasio je Jermakov.

On je naveo da je malo verovatno da će se Rusija i SAD vratiti dijalogu o strateškoj stabilnosti koji su zamrzle SAD dok se ne završi ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini.

- U sadašnjoj situaciji, kada su zapadne zemlje, sa svojim inherentnim cinizmom, izabrale strategiju vođenja posredničkog rata sa Rusijom, a mi moramo čvrsto da branimo naše fundamentalne interese koje ugražava Kjev, koji je dugo bio pod spoljnom kontrolom Zapadnog bloka, nema smisla spekulisati o izgledima za strateški dijalog sa SAD - naveo je on.

- Možda bi bilo izvodljivo da se vratimo na ovu temu nakon što se specijalna vojna operacija završi i suštinski zadaci koje je postavio Putin budu ispunjeni - rekao je Jermakov.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.