RT: Sankcije Venecueli služe kao upozorenje spoljnim igračima poput Rusije - Bolton

Izvor: Vostok.rs, 17.Apr.2019, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Sankcije Venecueli služe kao upozorenje spoljnim igračima poput Rusije - Bolton

Izvor: Vostok / RT Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je saopštio da su najnovije sankcije Vašingtona prema Venecueli "upozorenje spoljnim igračima" protiv raspoređivanja stranih vojnih snaga i opreme za podršku vladi Nikolasa Madura. SAD su u sredu uvele nove sankcije Centralnoj banci Venecuele, ograničavajući američke transakcije, te onemogućavanje pristupa američkim dolarima. Sankcijama je takođe pogođena Kuba, uključujući i ograničenja za putovanja. Bolton je rekao da druge sile, uključujući i Rusiju, treba da vide ove mere kao upozorenje protiv pružanja bilo kakve pomoći Madurovoj vladi, koju je administracija Trampa proglasila "nelegitimnom". Bolton je rekao da je nedavno raspoređivanje vojnih aviona u Venecueli od strane Rusije predstavljalo "pretnju bezbednosti" u regionu, odnosno, samo dva meseca nakon što su SAD otvoreno pokušale da pokrenu vojni puč u zemlji. On je rekao da je ruska "provokativna" akcija pretnja "međunarodnom miru" i bezbednosti. "Danas sa ponosom proglašavamo svima da čuju - doktrina Monroa je živa i zdrava", rekao je Bolton, pozivajući se na zloglasnu američku politiku protivljenja evropskom kolonijalizmu u zapadnoj hemisferi, počev od 1823. godine, što je na kraju omogućilo SAD-u da tretiraju Latinsku Ameriku kao svoju odstupnicu i kao eksperimentalni teren za napade. Tokom svog govora, Bolton je takođe najavio nove sankcije protiv nikaragvanske "Bankkorp" i Laureana Ortege, sina nikaragvanskog predsednika Daniela Ortege. "Bankorp" je ranije bila sankcionisana zbog veza sa venecuelanskom državnom naftnom kompanijom "PDVSA".
"As I call them, the three stooges of socialism—Maduro, Ortega, and Diaz Canel—cannot forever cling to power against the will of their citizens," says @AmbJohnBolton in Miami speech. pic.twitter.com/Fb08iKcKnT
— Steve Herman (@W7VOA) April 17, 2019
SAD su takođe nedavno zapretile Nikaragvi, uz upozorenje državnog sekretara Majka Pompea u februaru da su Ortegini "dani odbrojani" i da će "nikaragvanski narod uskoro biti slobodan". Trampova administracija pozvala je na rušenje Madurove vlade sredinom januara, te je priznala opozicionog lidera i samoproglašenog predsednika Huana Gvaida kao "legitimnog predsednika" zemlje.
 
 

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVE MERE TRAMPA PROTIV MADURA: Američko Ministarstvo finansija uvodi sankcije Centralnoj banci Venecuele!

Izvor: Kurir, 17.Apr.2019

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je večeras da uvodi sankcije protiv Centralne banke Venecuele i njene direktorke Ilijane Hozefe Ruze Teran u cilju jačanja pritiska na vlasti predsednika Nikolasa Madura.

Nastavak na Kurir...

RT: „Trojka tiranije“ - Bolton napao Venecuelu, Kubu i Nikaragvu

Izvor: Vostok.rs, 18.Apr.2019, 13:10

Izvor: Vostok / RT U govoru prepunom raznih fraza, od "tri marionete socijalizma" do "tiranijske trojke", američki savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, Džon Bolton, zapretio je Kubi, Venecueli i Nikaragvi promenom režima i najavio još više sankcija. "Sjedinjene Američke Države idu napred...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.