RT: „Trojka tiranije“ - Bolton napao Venecuelu, Kubu i Nikaragvu

Izvor: Vostok.rs, 18.Apr.2019, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Trojka tiranije“ - Bolton napao Venecuelu, Kubu i Nikaragvu

Izvor: Vostok / RT U govoru prepunom raznih fraza, od "tri marionete socijalizma" do "tiranijske trojke", američki savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, Džon Bolton, zapretio je Kubi, Venecueli i Nikaragvi promenom režima i najavio još više sankcija. "Sjedinjene Američke Države idu napred u osmatranju svakog ugla ovog odvratnog trougla terorističkog pada - u Havani, Karakasu i Managui", rekao je ovaj entuzijasta promene režima u Majamiju na Floridi, na 58. godišnjicu neuspele invazije na Kubu koju je sponzorisala Cija. Taj napor Vašingtona da zaustavi kubansku revoluciju u svom „dvorištu“ - izraz koji često koristi u odnosu na zemlje južno od granice, spektakularno je propao. Najnoviji napori za promenu režima u Venecueli takođe ne idu po planu. Uprkos podršci Vašingtona, samoproglašeni predsednik Huan Gvaido nije uspeo da pridobije naklonost venecuelanske vojske, a predsednik Nikolas Maduro i dalje ostaje na vlasti u Karakasu. S obzirom da SAD nisu voljne ili nisu u stanju da zaista pošalju trupe, sankcije i pretnje su sve što je ostalo za Vašington, a Bolton je u smislu toga mnogo toga još saopštio. Bolton je najavio najnoviji američki potez protiv Kube -ograničenje u iznosu od 1000 dolara kvartalno na transfere novca od stanovnika SAD-a njihovim kubanskim rođacima i saradnicima, kao i dodatne sankcije i ograničenja u turizmu. Bolton je najavio i sankcije za Centralnu banku Venecuele, kao i "Bankorpu", koju je nazvao "fondom za podmićivanje" nikaragvanskog predsednika Daniela Ortege. Pompeo, Bolton & trump the three stooges of diplomacy. pic.twitter.com/ukVsUeFjcl
— Wendy Jacobson (@whazittoya) March 15, 2019 "Trojka tiranije - Kuba, Venecuela i Nikaragva, počinje da se ruši", rekao je Bolton. Očigledno raspoložen za davanje nadimaka, Bolton je nastavio da liderima tri zemlje daje nadimke i epitete - Miguelu Diazu Kaneli, Maduru i Ortegi, te je za njih rekao da su "tri marionete socijalizma". "Ne bacamo diktatorima kanap za spasavanje", nastavio je on. Ironija je u tome što Bolton nije imao problema da baci pojaseve za spasavanje američkim brigadama smrti u Nikaragvi 1980-ih, kada je kao pomoćnik državnog tužioca za kongresne poslove odbio da preda Kongresu dokumente vezane za skandal Iran/Kontra. Bolton je takođe rekao da sankcije protiv Kube imaju za cilj da uplaše "spoljne aktere" kao što je Rusija, koja je daleko od mešanja u Venecueli, iako je, prema njegovim rečima, mešanje SAD-a u unutrašnje poslove Venecuele bilo savršeno fino i čak poželjno. Govor Boltona nije bio prvi put da je Vašington upozorio strane sile da se drže izvan "naše hemisfere", a Bolton je svakako podsetio slušaoce na to. "Danas sa ponosom proglašavamo svima da čuju - doktrina Monroa je živa i zdrava", rekao je Bolton, misleći na politiku koju je predsednik Džejms Monro prvi opisao 1823. godine, upozoravajući evropske sile na mešanje u zapadnu hemisferu. Od tada su se na nju pozivali Džon F. Kenedi i Ronald Reagan, kako bi opravdali američko mešanje, podršku diktaturama i vojne intervencije u Latinskoj Americi, od Meksika do Čilea.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.