RT: SAD pretvaraju Tajvan u „bure baruta“ – Kina

Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2023, 22:18

RT: SAD pretvaraju Tajvan u „bure baruta“ – Kina

Nedavno odobrenje Vašingtona za paket vojne pomoći od 345 miliona dolara za Tajpej služi samo da se ostrvo pretvori u „skladište municije“, saopštila je Kina u subotu. Peking smatra Tajvan delom svoje suverene teritorije.
„Bez obzira koliko novca poreskih obveznika običnih ljudi potroše tajvanske separatističke snage, bez obzira koliko američkog oružja, to neće poljuljati našu rešenost da rešimo tajvanski problem“, izjavio je Čen Binhua, portparol pekinške Kancelarije za poslove sa Tajvanom. „Ili da potrese našu čvrstu volju ponovnog ujedinjenja naše domovine. Čen je dodao da stalna vojna pomoć Vašingtona „pretvara Tajvan u bure baruta i municije, što pogoršava opasnost od rata u Tajvanskom moreuzu“. Odgovor Pekinga dolazi nakon što su SAD odobrile paket pomoći od 345 miliona dolara koji će biti isporučen Tajvanu kako bi se povećale tajvanske vojne zalihe. Bela kuća je u petak saopštila da će paket uključiti obuku za odbranu i obrazovanje za Tajvance. Takođe će uključivati prenosive raketne sisteme zemlja-vazduh i drugo naoružanje za jačanje vojnih sposobnosti, izvestio je u subotu Asošiejted pres, pozivajući se na anonimni izvor. Za razliku od nekih prethodnih paketa vojne pomoći, najnoviji dolazi kao deo predsedničkih ovlašćenja koje je prošle godine odobrio američki Kongres, što znači da će oružje biti isporučeno direktno iz američkih zaliha kako bi se ubrzao dolazak opreme. Tajvan je ranije kupio opremu u vrednosti od oko 19 milijardi dolara od SAD – od kojih neke još nisu stigle na ostrvo jer vojna proizvodnja zaostaje za potražnjom. Prema odredbama Zakona o odnosima sa Tajvanom Sjedinjenih Država, koji je odobrila administracija Džimija Kartera 1979. godine, Vašington je zakonski obavezan da obezbedi Tajvanu oružje odbrambenog karaktera. Peking je često prigovarao američkoj vojnoj pomoći Tajvanu, koji smatra otcepljenom provincijom koja će na kraju biti ujedinjena sa kopnom. Vašington diplomatski priznaje politiku „jedne Kine“, u kojoj se navodi da postoji samo jedna prava kineska vlada, ali održava neformalne veze sa Tajpejem. Kina je rutinski izvodila vojne vežbe oko Tajvanskog moreuza u vreme pojačane saradnje između Vašingtona i Tajpeja. Tajpej je u nedelju saopštio da je identifikovao šest brodova kineske mornarice u vodama blizu njegovih obala, prema njegovom Ministarstvu nacionalne odbrane. Ranije ovog meseca, Tajvan je saopštio da je oko 16 kineskih ratnih brodova praćeno kako izvode vojne vežbe u blizini ostrva u periodu od 24 sata.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.