RT: SAD odbacile molbu Australije da odustane od slučaja Asanža

Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2023, 09:32

RT: SAD odbacile molbu Australije da odustane od slučaja Asanža

 
Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da je Australija pokrenula slučaj oko nastavka krivičnog gonjenja Džulijana Asanža, ali je izjavio da Vašington neće prestati da traži izručenje bivšeg šefa Vikiliksa i da namerava da mu sudi za špijunažu.
Govoreći zajedno sa australijskom ministarkom inostranih poslova Peni Vong u Brizbejnu u subotu, Blinken je izjavio da, iako razume „zabrinutost i stavove Australijanaca“, Asanžovi navodni postupci „rizikuju veoma ozbiljnu štetu našoj nacionalnoj bezbednosti, u korist naših protivnika, i da su imenovani ljudski izvori u velikoj opasnosti – ozbiljnom riziku – od fizičke povrede i ozbiljnom riziku od pritvora.” Asanž je, kako je rekao, „optužen za veoma teško krivično delo” i navodno je učestvovao u „jednom od najvećih kompromitovanja poverljivih informacija u istoriji naše zemlje”. Državljanin Australije, Džulijan Asanž, trenutno se nalazi u londonskom zatvoru Belmarš. Bori se protiv ekstradicije u SAD, gde se suočava sa 17 optužbi po Zakonu o špijunaži i potencijalnom zatvorskom kaznom od 175 godina. Aktivisti za ljudska prava i slobodu štampe zahtevali su njegovo puštanje na slobodu, navodeći njegovo pogoršanje mentalnog i fizičkog zdravlja, dok je australijski premijer Entoni Albanez izjavio u maju da „radi diplomatskim kanalima“ da pritisne SAD da odustanu od slučaja. Optužbe protiv Asanža proizilaze iz njegovog objavljivanja poverljivog materijala do kojih su došli uzbunjivači, uključujući dokumente Pentagona u kojima se navode detalji o navodnim američkim ratnim zločinima u Iraku i Avganistanu, i više od 250.000 diplomatskih depeša u kojima se otkrivaju napori SAD da – između ostalog – špijuniraju svoje saveznike i utiču na strane izbore. Iako Asanž nije lično ukrao ove dokumente, on je ipak krivično gonjen za špijunažu. On i njegove pristalice tvrde da je Vikiliksovo objavljivanje ovog materijala zaštićeno Prvim amandmanom Ustava SAD. „Jasno smo izneli svoje mišljenje da se slučaj gospodina Asanža predugo odugovlači“, izjavila je ministarka spoljnih poslova Vong u subotu. „Mi smo to rekli javno i očekivali biste da to odražava i stav koji artikulišemo u četiri oka.“ Izručenje Asanža iz Britanije u SAD odobrila je 2020. tadašnja ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel. Asanž je uložio konačnu žalbu na odluku u junu, nakon što je sudija Višeg suda Velike Britanije odbacio svih osam osnova prethodne žalbe. Odgovarajući na Blinkenove komentare u subotu, Asanžov brat Gabrijel Šipton izjavio je da je sada na premijeru Albanezu da uputi javni apel za Asanžovu slobodu tokom njegove predstojeće posete SAD.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.