RT: Peking upozorava da možda neće doći do razgovora Bajdena i Sija

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2023, 15:16

RT: Peking upozorava da možda neće doći do razgovora Bajdena i Sija

 
Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova istaklo je da bi nade za pregovore sledećeg meseca između američkog predsednika Džoa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga mogle biti slomljene ukoliko Vašington ne počne da se pridržava sporazuma koji su dva lidera postigla prošle godine.
U pitanju je predloženi samit Bajden-Si na marginama sastanka lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku, koji bi trebalo da počne 14. novembra. Zvaničnici Bele kuće izjavili su američkim medijima da se „očekuju“ razgovori, ali kineska vlada još nije potvrdila da se Si obavezao da će se sastati sa Bajdenom. Put do samita u San Francisku neće biti „glatka plovidba“, a dve vlade ne mogu da se oslone na „autopilot“ da bi se to dogodilo, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova u nedelju u saopštenju. „U tom cilju, dve strane se moraju efektivno vratiti na Bali“, dodalo je ministarstvo, pozivajući se na konsenzus koji su Si i Bajden postigli kada su se sastali prošlog novembra u Indoneziji. Ministarstvo je izdalo saopštenje nakon posete kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jija Vašingtonu na sastancima u petak i subotu sa Bajdenom, američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom. Vang je izjavio da iako Peking pridaje „veliki značaj“ stabilizaciji kinesko-američkih odnosa, dve vlade moraju da sprovedu u praksi svoje ranije obaveze da „uklone mešanje, prevaziđu prepreke, poboljšaju konsenzus i prikupe rezultate“. Otkako je Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021. godine, veze između dve zemlje su se pogoršale zbog trgovinskog spora, navodnog mešanja Vašingtona u Tajvanski moreuz i neslaganja oko rusko-ukrajinske krize. Bajden je više puta vređao kinesku vladu, nazivajući Sija „diktatorom“ i govoreći političkim donatorima da Kinu vode „loši ljudi“. Tenzije su eskalirale kada je Bajden u februaru naredio obaranje navodnog kineskog špijunskog balona. Kineski zvaničnici su insistirali da je balon civilna letelica koja je izletela sa kursa. Pentagon je kasnije priznao da balon nije prikupio obaveštajne podatke dok je prešao SAD. Vang je izjavio da kako bi se eliminisalo „mešanje“ između zemalja, one moraju da se pridržavaju svojih ranijih saopštenja, uključujući poštovanje SAD prema suverenitetu Kine nad Tajvanom. On je pozvao na poštovanje Sijevih predloženih principa „međusobnog poštovanja, mirne koegzistencije i saradnje sa kojom svi dobijaju“ kako bi se stabilizovali odnosi. Prema saopštenju Bele kuće, Salivan i Vang su imali „iskrene“ razgovore o ključnim pitanjima kao što su rat Izrael-Hamas, sukob Rusije i Ukrajine i Tajvanski moreuz. „Savetnik za nacionalnu bezbednost Salivan je razgovarao o zabrinutosti zbog opasnih i nezakonitih akcija Kine u Južnom kineskom moru“, navodi se u saopštenju. „On je istakao važnost mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza.“     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.