RT: „Manifestacija hegemonije“: Kina osudila sankcije SAD zbog ugovora o oružju sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 22.Sep.2018, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Manifestacija hegemonije“: Kina osudila sankcije SAD zbog ugovora o oružju sa Rusijom

Izvor: Vostok / RT

Kina je osudila pokušaje SAD-a, da je prisile da se povuče iz sporazuma vrednog više milijardi sa Rusijom o isporuci oružja, dok je portparol Ministarstva odbrane Kine Vu Kjan saopštio da Vašington nema "pravo da se meša" u poslovanje dve suverene države.

„Oružane snage Kine izražavaju svoje krajnje ogorčenje i odlučno neslaganje, a američkoj strani već je upućen protest“, navodi se u saopštenju.

Komentari Ministarstva spoljnih poslaova su usledili nakon što je američki Stejt department uveo sankcije protiv kineske državne agencije za nabavku opreme i naoružanja (EED), zbog svojih "značajnih transakcija" sa ruskim izvoznikom oružja "Rosoboroneksportom".
"Pristup Sjedinjenih Američkih Država je očigledno kršenje osnovnih normi međunarodnih odnosa, potpuna manifestacija hegemonije i ozbiljno kršenje odnosa između dve države i njihove dve vojske", rekao je Vu u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva odbrane Kine.

Ponovivši zahtev koji je Ministarstvo spoljnih poslova uputilo u petak, Vu je upozorio da će se Vašington suočiti sa "posledicama" ako odmah ne ukine sankcije.

Kineska državna agencija "EED" koja se bavi prometom oružja je dodana na listu sankcija uz 33 osobe i entiteta iz Rusije iz oblasti vojne industrije. Kremlj je sankcije nazvao pokušajem Sjedinjenih Američkih Država da izbace svoje glavne rivale sa konkurentnih tržišta naoružanja.

Sankcije SAD-a prema Kini su izazvali dva velika ugovora o naoružanju dogovorenih između Kine i Rusije - sporazum iz 2017. godine za 10 borbenih aviona Su-35 i sporazum iz 2018. godine o isporuci PVO sistema S-400.

Kako stoje stvari, Peking će biti prvi kupac S-400 koji će biti obuhvaćen američkim sankcijama zbog kupovine PVO sistema nakon nekoliko meseci neuspeha od strane Vašingtona da ubedi saveznike da odustanu od sličnih poslova.



Članica NATO-a Turska, redovno odbija da se pridržava američkih zahteva da odustane od kupovine PVO sistema S-400. Takođe, Indija, dugogodišnji kupac sovjetske vojne opreme, a gde žele da dominiraju zapadne vojne firme, takođe je odbila da odustane od ugovora o isporuci PVO sistema S-400, uprkos što bi to moglo dovesti do sankcija.

Čak i tržišta na kojima dominiraju SAD gledaju više na opremu iz Rusije, a Saudijska Arabija i Katar takođe razmišljaju o kupovini ovih sistema.

Govoreći za ruske medije ove nedelje, ambasador Saudijske Arabije Raid bin Kalid Krimli je rekao: "Nadam se da nam niko neće nametnuti sankcije", nakon što je najavio da su Moskva i Rijad razgovarali o tehničkim detaljima oko isporuke ovih sistema.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Kina: Vašington nema pravo da se meša u odnose između zemalja

Izvor: Blic, 22.Sep.2018

Odluka Kine o kupovini borbenih aviona i raketnih sistema od Rusije normalan je čin saradnje između suverenih država i SAD "nemaju pravo da se mešaju", saopšteno je danas iz kineskog Ministarstva odbrane.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.