RT: Hamnei pozvao Irak da protera američke „okupacione snage“ iz zemlje

Izvor: Vostok.rs, 08.Apr.2019, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Hamnei pozvao Irak da protera američke „okupacione snage“ iz zemlje

Izvor: Vostok / RT
Vrhovni lider Irana pozvao je iračkog premijera da protera američke "okupacione snage", kao što Vašington nastavlja tražiti izgovore da bi se tu nalazio nakon 16 razarajućih godina i stotina hiljada izgubljenih života. "Američki cilj u Iraku je izvan čistog vojnog prisustva. Oni su u potrazi za dugoročnim prisustvom i interesima za uspostavljanje vlade kao što su vojne vlade koje su formirane nakon okupacije Iraka", rekao je ajatola Hamnei premijeru Adelu Abdul Mahdiju u Teheranu.
"Iračka vlada bi trebala učiniti nešto [kako bi osigurala] da američke vojne snage što pre napuste Irak." Dok irački zakonodavci, kako se navodi, raspravljaju o zakonu kojim bi se tražilo potpuno povlačenje američkih vojnika, Vašington odbija da napusti zemlju, tvrdeći da bi se bez njegovog prisustva "Islamska država" mogla ponovo pojaviti, te da je Irak ključan za američko "praćenje" Irana. Hamnei je upozorio iračkog premijera da pripazi na stvarne ciljeve Vašingtona. "Retorika SAD i Saudijske Arabije o Iraku se razlikuju od njihovih stvarnih namera", rekao je on. "Oni su usmeravali novac, oružje i opremu u Isisu u vreme kada su teroristi okupirali Mosul i, sada kada je Irak savladao Islamsku državu, oni govore prijateljske reči", tvrdi iranski lider. Nastankom "Islamske države", SAD su ponovo poslale svoje snage u Irak, nakon što su se "skoro" povukle 2011. godine. Za sada, Vašington namerava da zadrži oko 5.200 ljudi u Iraku na neodređeno vreme, sve dok pretnje od terorizma i, naravno, Irana ostaju.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.