RT: Bajden „zabrinut“ zbog glasina o kineskim hiperzvučnim projektilima

Izvor: Vostok.rs, 21.Okt.2021, 09:27

RT: Bajden „zabrinut“ zbog glasina o kineskim hiperzvučnim projektilima

Izveštaji o kineskim testiranjima hipersoničnih raketa naveli su Vašington da diplomatskim putem stupi u kontakt sa Pekingom, a američki predsednik Džo Bajden novinarima je potvrdio da je zabrinut zbog te tehnologije. Kada je Bajden stigao u Pensilvaniju, novinari su ga pitali da li je zabrinut zbog kineskih hipersoničnih projektila. "Da", odgovorio je on.
Ranije tokom dana, portparol Bele kuće Džen Psaki rekla je da su SAD izrazile zabrinutost zbog toga „diplomatskim putem“, ne dajući više detalja. Reakcija Vašingtona usledila je nakon prošlonedeljnog izveštaja "Fajnešenel tajmsa", u kojem se navodi da je u avgustu Kina lansirala projektil koji je kružio oko planete kako bi uništila cilj brži od brzine zvuka. Iako se navodi da je cilj promašen, kineski „napredni kosmički kapacitet“ bio je iznenađenje za američku obaveštajnu zajednicu, navodi list. Peking je, međutim, zvanično negirao lansiranje hipersoničnog projektila. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Žao Lidžian rekao je prošle nedelje da je test uključivao kosmičku letelicu, a ne raketu, i da je od „velike važnosti za smanjenje troškova korišćenja kosmičkih letelica i da bi mogao da pruži zgodan i pristupačan način za povratno putovanje u miroljubivom korišćenju kosmosa". Međutim, tokom vikenda državno izdanje "Global tajms" objavilo je članak u kojem se spekuliše da, ako je to istina, izveštaj znači da je kineski sistem nuklearnog odvraćanja upravo zadao „novi udarac američkom mentalitetu strateške superiornosti nad Kinom“.   Nasuprot balističkim raketama razvijenim tokom Hladnog rata, hiperzvučne rakete mogu da lete brzo i nisko, izbegavajući detekciju radara sve dok ne bude prekasno za preduzimanje protivmera. U međuvremenu, SAD su pokušale da pokrenu sopstveni program hipersoničnih projektila. Prototip kompanije "Lokid Martin" testiran 2020. nije uspeo, ali Agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (DARPA) objavila je u septembru da je projektil koji je razvio "Rejton" – bivši poslodavac sadašnjeg ministra odbrane Lojda Ostina – uspešno ispunio „sve primarne ciljeve testiranja“, donoseći koncept hipersoničnog oružja „korak bliže“. Izvor: RT
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.