RT: Američki hegemonizam podstiče tenzije u Aziji – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 19.Okt.2023, 19:19

RT: Američki hegemonizam podstiče tenzije u Aziji – Lavrov

 
„Instinkt za hegemonizmom“ Vašingtona i njegovo rastuće vojno prisustvo u Aziji doprinose stalnim tenzijama u regionu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom posete Severnoj Koreji.
Najviši ruski diplomata otputovao je u Pjongjang da se sastane sa visokim zvaničnicima, uključujući severnokorejskog lidera Kim Džong Una i ministraku spoljnih poslova Čoe Son Huj. Dvodnevno putovanje bilo je namenjeno obeležavanju 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dva naroda. Govoreći na konferenciji za novinare koja je završila posetu, Lavrov je izjavio da Moskva i Pjongjang dele zabrinutost „zbog povećanja vojnih aktivnosti SAD, Japana i Južne Koreje, kao i napora Vašingtona da premesti elemente svoje strateške infrastrukture, uključujući i nuklearne aspekte” u Aziju. Kim je prošlog meseca boravio u državnoj poseti Rusiji. U četvrtak, na konferenciji za novinare, jedan od novinara je tvrdio da je reakcija Zapada na njegov sastanak sa predsednikom Vladimirom Putinom ukazala na strah od „prijateljstava” koja vezuju dve zemlje. Lavrov je odbio da komentariše ovu sugestiju, ali je naglasio da zapadne zemlje, a posebno SAD, veruju da imaju pravo da diktiraju „ko treba da se sastaje sa kim, ko treba da sklapa dogovore o čemu i s kim, a ko treba da poštuje zabrane“. „Postoji taj instinkt za hegemonizmom, koji sprečava [SAD] da rešavaju probleme i samo dovodi stvari u ćorsokak“, dodao je ministar. Kao deo svog puta, Lavrov je obeležio pomen sovjetskim vojnicima koji su sahranjeni u Pjongjangu nakon što su žrtvovali svoje živote u oslobađanju Korejskog poluostrva od carskog Japana tokom Drugog svetskog rata. On je takođe položio cveće na spomen-ploču u ruskoj ambasadi, kojom je obeležena služba pokojnog ambasadora Andreja Karlova. Diplomata je bio na čelu misije pet godina 2000-ih. Kasnije je imenovan za izaslanika Rusije u Turskoj, gde ga je ubio naoružani napadač 2016. tokom događaja u ambasadi.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.