Pravo na posedovanje oružja u SAD

Izvor: Politika, 28.Jun.2010, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravo na posedovanje oružja u SAD

VAŠINGTON – Vrhovni sud SAD presudio je da Drugi amandman Ustava koji garantuje „pravo posedovanja i nošenja oružja” treba da se primenjuje na celoj teritoriji SAD.

Vrhovni sud je tesnom većinom 5-4 naložio vladama saveznih država i lokalnih uprava da ne smeju da ograničavaju primenu tog amandmana, koji je od usvajanja 1791. više od svih ostalih amandmana Ustava bio predmet spora.

Drugi amandman >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << doslovno glasi: „Dobro organizovana milicija, neophodna za bezbednost slobodne SAD, odnosno pravo ljudi da poseduju i nose oružje ne sme da bude ugroženo”.

Današnja odluka praktično znači da vlasti saveznih država i gradova ne mogu da zabrane Amerikancima da poseduju vatreno oružje.

Vrhovni sud je pre dve godine objavio da Drugi amandman štiti pravo pojedinca da poseduje oružje, bar za samoodbranu u vlastitom domu.

Tadašnja presuda primenjivala se samo u američkoj prestonici Vašingtonu, poznatom i kao Distrikt Kolumbija. Taj distrikt nije država i potpada pod federalnu jurisdikciju.

Zagovornici prava na nošenje oružje su posle odluke Vrhovnog suda podneli federalne tužbe protiv kontrole naoružanja u Čikagu u državi Ilinois i njegovom predgrađu Ouk park, gde je oružje već 30 godina zabranjeno.

Beta

objavljeno: 28/06/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

SAD za slobodu nošenja oružja

Izvor: RTS, 29.Jun.2010, 07:57

Vrhovni sud Sjedinjenih Država odlučio da ne dozvoli američkim lokalnim i federalnim vlastima da ospore pravo građana da drže i nose oružje...Američki Vrhovni sud odlučio je da drugi amandman Ustava SAD ne dozvoli vlastima da značajno ograniče pravo građana da drže i nose oružje...Tesnom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.